Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ιρλανδία: Επικράτηση του «ναι» με 60%


Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Με διαθέσιμα πλέον αποτελέσματα και από τις 43 εκλογικές περιφέρειες, το «ναί» συγκέντρωσε το 60,3% των ψήφων και το «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ποσοστό 39,7%.
Η συμμετοχή ήταν στο 50%, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με προηγούμενα δημοψηφίσματα στη χώρα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επισημαίνοντας ότι «με αυτή την ψηφοφορία, ο ιρλανδικός λαός έδειξε την υποστήριξη και αφοσίωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη και τη
σταθερότητα».
« Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, ο λαός της Ιρλανδίας δεσμεύθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» είχαν αναγνωρίσει από νωρίς την επικράτηση του «ναι», καθώς διαφαινόταν από τα πρώτα αποτελέσματα.
«Είναι μια ανάσα ανακούφισης για την κυβέρνηση παρά ένας πανηγυρισμός», είχψε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Λίο Βαραντκάρ.
Την επικράτηση του «ναι» είχε αναγνωρίσει και το κόμμα του Σιν Φέιν, που είχε ηγηθεί της καμπάνιας του «όχι».
Στην Ιρλανδία διεξήχθη χθες η μόνη λαϊκή ψηφοφορία για το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο περί θέσπισης μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το σχέδιο χρειάζεται την έγκριση των 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης για να επικυρωθεί.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου