Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Πόσα είναι τα Τμήματα Ένταξης σε επίπεδο Περιφέρειας για το σχολικό έτος 2023-2024

 

Στοιχεία για τα Τμήματα Ένταξης

Τα Τμήματα Ένταξης, τα οποία ιδρύθηκαν και λειτουργούν στην επικράτεια με σκοπό την πλήρη ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία στο περιβάλλον της τάξης, στο σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο την ένταξη και ενσωμάτωσή του στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται, μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις εντός του περιβάλλοντος της τάξης και την ανάπτυξη συνεργασίας του εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Γίνεται διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών και των δραστηριοτήτων καθώς και κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, όπως ορίζεται και στις διατάξεις του άρθ. 6 του ν. 3699/2008 (Α΄199).

Tα Τμήματα Ένταξης σε επίπεδο Περιφέρειας για το σχολικό έτος 2023-2024.

ΤΜΗΜΑΤA ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Από τα 2.471 Τμήματα Ένταξης στα Δημοτικά Σχολεία τα 312 αφορούν σε συστεγαζόμενες /γειτονικές σχολικές μονάδες και από τα 546 Τμήματα Ένταξης στα Ν/ΓΕΙΑ τα 104 αφορούν σε συστεγαζόμενες /γειτονικές σχολικές μονάδες.

Στην ισχύουσα νομοθεσία της παρ. γ.αα. του άρθ.6 του ν. 3699/2008 (Α ́199) προβλέπεται ότι, «….. Σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων ή γειτονικών σχολικών μονάδων, τα ΤΕ συνενώνονται μέχρι του μέγιστου αριθμού δώδεκα (12) μαθητών ανά ΤΕ.». Έτσι, στις καλυπτόμενες σχολικές μονάδες από ΤΕ μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και οι συστεγαζόμενες/γειτονικές.

ΤΜΗΜΑΤA ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Από τα 799 Τμήματα Ένταξης σε Γ/σια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, τα 354 αφορούν σε συστεγαζόμενες /γειτονικές σχολικές μονάδες και σε αρκετές περιπτώσεις οι συστεγάσεις/γειτνιάσεις μπορεί να αφορούν και σε τέσσερις (4) σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης.

Στην ισχύουσα νομοθεσία της παρ. γ.αα. του άρθ.6 του ν. 3699/2008 (Α ́199) προβλέπεται ότι, «….. Σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων ή γειτονικών σχολικών μονάδων, τα ΤΕ συνενώνονται μέχρι του μέγιστου αριθμού δώδεκα (12) μαθητών ανά ΤΕ.».  Έτσι, στις καλυπτόμενες σχολικές μονάδες από ΤΕ μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και οι συστεγαζόμενες/γειτονικές.

Πηγή: specialeducation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου