Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο θάνατος του καθηγητή πατέρα από κορωνοϊό που κόλλησε στο σχολείο, έδωσε στον γιο θέση στο Δημόσιο - Απόφαση-σταθμός της Δικαιοσύνης!

 

Με αφορμή θάνατο καθηγητή από COVID-19, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με απόφασή του καθορίζει πότε είναι εφικτός και πότε όχι ο κατ’ εξαίρεση από το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.) διορισμός παιδιού δημοσίου υπαλλήλου που απεβίωσε κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Στο πλαίσιο της μέριμνας της Πολιτείας για τη στήριξη της οικογένειας υπαλλήλου που πέθανε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, νομοθέτησε ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε ένα μέλος της οικογένειάς του, μέχρι πρώτου βαθμού συγγένειας, να διορίζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε κενή οργανική θέση, ανάλογη των προσόντων που διαθέτει.

Για τον διορισμό συγγενούς του θανόντος τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον βαθμό συγγένειας. Προηγείται ο/η σύζυγος του θανόντος ή το πρόσωπο με το οποίο ο θανών είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ακολουθούν τα τέκνα του, οι γονείς του και τα αδέλφια του. Τώρα, εάν υπάρχουν δύο παιδιά ή δύο αδέλφια, τότε προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

Δηλώσεις παραίτησης

Πάντως, υποχρεωτικά η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση παραίτησης των λοιπών συγγενών οι οποίοι προηγούνται από εκείνον που ζητάει το ευεργετικό δικαίωμα του διορισμού.

Η αίτηση διορισμού πρέπει να υποβληθεί μέσα σε πέντε χρόνια από την ημερομηνία του θανάτου. Ωστόσο, σε περίπτωση θανάτου του διορισθέντος πριν από τη μονιμοποίησή του, το δικαίωμα διορισμού μετακυλίει σε άλλο μέλος της οικογένειας του θανόντος.

Για να ενεργοποιηθούν οι ευεργετικές αυτές διατάξεις διορισμού συγγενούς θανόντος, δεν αρκεί «μόνο το γεγονός ότι ο θάνατος του υπαλλήλου επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής, αλλά πρέπει να επέλθει ενώ αυτός εκτελούσε ανατεθειμένη σε αυτόν υπηρεσία και εξαιτίας αυτής επήλθε ο θάνατος». Και όχι μόνο αυτό.

Πρέπει η απόφαση σχετικά με το αν ο θάνατος του υπαλλήλου επήλθε κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού, «να αιτιολογείται πλήρως, κατά τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση και να τεκμηριώνεται επιστημονικά».

Κόλλησε κορωνοϊό

Εκπαιδευτικός δίδασκε σε Γυμνάσιο της Αχαΐας και τον Φεβρουάριο του 2021 κόλλησε κορωνοϊό. Αρχικά τέθηκε σε καραντίνα και εν συνεχεία διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί νοσηλεύτηκε σε απλή κλινική COVID, λόγω όμως της επιδείνωσης της υγείας του διασωληνώθηκε. Δυστυχώς, όμως, ύστερα από 25 ημέρες απεβίωσε.

Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η «καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος λοίμωξης COVID και πολυοργανική ανεπάρκεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου