Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πού πας ρε Πιερρακάκη;

Ο πρόεδρος Κασσελάκης απευθύνεται λέει σε άλλα κοινά. Δεν απευθύνεται στους παλαιούς αριστερούς, που ούτε θέλουν να τον μυρίσουν και αναπολούν το φοιτητικό σακάκι του Τσακαλώτου και την αγραβατωσιά του Τσίπρα. Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να μαυρίσουν με την ψήφο τους τον Μητσοτάκη και όλο το σύστημα, να μαυρίσουν τους πάνω που αδιαφορούν για τους κάτω, θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια ή για τη συγκάλυψη στα Τέμπη. Απευθύνεται σε απολίτικα κοινά, που ίσως δεν έχουν ψηφίσει ξανά, που μάλλον δεν έχουν ψηφίσει ποτέ κόμμα της αριστεράς, κοινά που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ότι ο πρόεδρος δεν διατυπώνει πολιτικές, ούτε προτάσεις, αλλά περιφέρει το life style του και τον αιχμηρό, τοξικό του λόγο, από πρωινάδικο σε μεσημεριανάδικο και τούμπαλιν.

Το κόμμα του όμως, μουδιασμένο, διατηρεί πάντα τα αρχέγονα,  παλαιο-κομουνιστικά του αντανακλαστικά. Παραμένει αριστερό τόσο όσο δεν το φαντάζεται ούτε ο ίδιος ο αρχηγός και πρωτο-καπετάνιος Κασσελάκης, που άλλωστε αδιαφορεί πλήρως για την ύπαρξή του. Είναι απλώς το όχημα για την ναρκισσιστική του εκτόξευση, έως ότου έρθει η ώρα που με την αυτοπεποίθηση που θα του προσφέρει η νομιμοποίησή του στις κάλπες, θα του επιβάλει τη ριζική του αναδόμηση. Δυο διαφορετικοί κόσμοι που ακόμα συνυπάρχουν και συναντώνται μόνο στην τοξικότητα.

Το πόσο παραδοσιακά αριστερό παραμένει το κόμμα στον οποίο επικεφαλής είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, φάνηκε και από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα Μητσοτάκη - Πιερρακάκη για το σχολικό bullying. Και δεν αναφέρομαι στον κανονικό Τσίπρα χωρίς rebranding, που διευκρίνισε ότι δεν του αρέσουν καθόλου αυτά τα μοντέρνα και νεοφιλελέ περί ατομικής ευθύνης και αν τα καλόπαιδα του γείτονα έκαναν το σχολείο ρημαδιό στις καταλήψεις και πρέπει να χτιστεί από την αρχή, οφείλουν όλοι οι γονείς, όλων των μαθητών μαζί να καλύψουν τα έξοδα, και όχι οι γονείς του παραβατικού μαθητή. Τι διάβολε, χάθηκε η ταξική αλληλεγγύη;

Αναφέρομαι στην επίσημη αντίδραση του κόμματος της αριστεράς, στη δέσμη προτάσεων που υλοποιεί σε πρώτη φάση η κυβέρνηση για τον σχολικό εκφοβισμό. Δεν ξέρω αν θα αποδώσουν, αμφιβάλω μεταξύ μας, τέτοια φαινόμενα που έχουν να κάνουν με κοινωνικές αξίες και συμπεριφορές δεν είναι παροδικές μόδες, συνιστούν βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό σώμα που θέλουν χρόνο επώασης και ακόμα μεγαλύτερο χρόνο για την ίαση, αλλά τουλάχιστον είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται, να σπάσει δηλαδή η σιωπή και ο φόβος και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέτρα - μέτρα πειθαρχικά φυσικά, τι άλλο; -  σε βάρος των παραβατικών μαθητών. Επανέρχεται λοιπόν η 5ήμερη αποβολή που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχεται και η αποβολή από το σχολείο, που επίσης κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε για τη συνέχεια.

Μια πρώτη θετική αντίδραση σε αυτό το σχολείο το δήθεν αντι-αυταρχικό που δημιουργήθηκε στη μεταπολίτευση και που δεν παράγει ούτε γνώση, ούτε αξίες και όπου απλώς οι γονείς που αδυνατούν να επιμορφώσουν τα παιδιά τους γιατί τα φοβούνται, τα παρκάρουν στο σχολείο, ελπίζοντας ότι θα κάνουν τη δική τους δουλειά οι εκπαιδευτικοί.

Πώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφού κατήγγειλε βέβαια την "αυταρχική αγωγή", που όπως μας εξήγησε σε εμάς τους αδαείς στη ψυχανάλυση, παράγει αυταρχικούς ανθρώπους με τάσεις επιβολής, που αποκτούν επιθετικές τάσεις και εξουσιαστική συμπεριφορά, αφού διαμαρτυρήθηκε γιατί τα μέτρα Πιερρακάκη "καθιστούν τους εκπαιδευτικούς σε ρόλο αστυφύλακα (σ.σ. δεν θέλω παρακαλώ διαμαρτυρίες για τη σύνταξη, ακολουθώ τη σύνταξη και τη γραμματική του ΣΥΡΙΖΑ) και τους γονείς απολογούμενους κι αβοήθητους", έριξε τρεις προτάσεις βόμβα.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν το μαθητικό bullying; Ακούστε: Σε πρώτη φάση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να διοργανώσουμε ημερίδες στα σχολεία. Ημερίδες διαλόγου. Ομολογώ δεν το είχα σκεφτεί. Είναι όμως μια επαναστατική πρόταση. Γροθιά στο στομάχι. Προσοχή όμως, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Μην γίνει καμία στραβή και μας κόψουν τις διακοπές… Σε δεύτερη φάση, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Άλλη επαναστατική πρόταση. Λίγο ακόμα και το φαινόμενο του bullying παίρνει τέλος δηλαδή. Δεν διευκρινίζεται αλλά υποθέτουμε ότι όσοι καθηγητές θα μετάσχουν στην επιμόρφωση θα πάρουν και το σχετικό επίδομα. Η όχι;

Και τρίτον, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτή είναι ίσως η πρόταση βόμβα που αλλάζει το τοπίο, θα πρέπει να "αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων".

Αν δεν είναι αυτό συγκροτημένη, αποφασιστική, αριστερή πολιτική για την αντιμετώπιση του bullying πείτε μου ποια είναι. Τα ημίμετρα του Πιερρακάκη;

Υ.Γ. Την ίδια στιγμή τα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ πονηρεμένα, είδαν και τον άλλο κίνδυνο. Ο καλλιεργούμενος αυταρχισμός λέει, έχει σαν στόχο το μαθητικό κίνημα και τις καταλήψεις. Ποιες καταλήψεις; Αυτές που θα γίνουν ούτως ή άλλως - αφού είναι επαναστατική παράδοση - στις αρχές του Φθινοπώρου. Το γιατί θα γίνουν οι καταλήψεις θα το βρούμε μετά. Και μετά θα ασχοληθούμε και με το γιατί το επίπεδο της μόρφωσης πέφτει δραματικά και τα σχολεία μας βγάζουν λειτουργικά αμόρφωτους ανθρώπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου