Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός του καταλόγου με τα τρόφιμα που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία.
Το θέμα απασχόλησε την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, η οποία συνήλθε την Τρίτη (16/04/2024) στο υπουργείο Υγείας, παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Παράλληλα, η Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων, ως προς τη διατροφή, σε σχέση με την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των παραγόντων που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις διατροφικές μας επιλογές, τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην Ελλάδα -που είναι ιδιαιτέρως υψηλά-, καθώς και μεταβολικά και άλλα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα που αποτελούν προβλήματα δημόσιας υγείας, η Επιτροπή καλείται να προτείνει άξονες δράσης που θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όλων των ηλικιακών ομάδων.
Το πρώτο θέμα για το οποίο ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής και συζητήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση συνδέεται άμεσα με το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε ο άξονας παρεμβάσεων που σχετίζονται με την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ένα πρόσφορο περιβάλλον για την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τους εφήβους.
Η Επιτροπή θα εργαστεί συστηματικά συλλέγοντας στοιχεία από καλές πρακτικές άλλων χωρών, αποτελέσματα ερευνών αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, και διαμορφώνοντας εισήγηση βασισμένη στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών διατροφικών οδηγιών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρονίκη Νάσκα πρόσθεσε: «Το πρώτο θέμα για το οποίο καλείται η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων στα κυλικεία και σε χώρους εστίασης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η Επιτροπή συζήτησε την ανάγκη θέσπισης επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, προκειμένου τα τρόφιμα όχι μόνο να είναι ασφαλή αλλά και να προάγουν την υγεία. Τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν αφενός τη σημασία του κυλικείου ως αναπόσπαστη μονάδα του σχολικού περιβάλλοντος και αφετέρου την καίρια συμβολή του ως περιβάλλον διατροφικής εκπαίδευσης των μαθητών και των οικογενειών τους. Παράλληλα τα Μέλη της Επιτροπής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δράσεων που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αποδοχή των προϊόντων αυτών από τη σχολική κοινότητα ώστε η υγιεινή επιλογή να είναι η αυτόματη επιλογή».
- ΝΑΣΚΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Πρόεδρος της Επιτροπής.
- ΜΠΕΝΕΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
- ΛΑΓΙΟΥ ΑΡΕΤΗ, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.).
- ΜΑΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής και Διατροφικής Αξιολόγησης, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
- ΖΑΜΠΕΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (Σ.Ε.Β.Τ.).
- ΚΟΝΤΕΛΕ ΙΩΑΝΝΑ, του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας, με ειδικότητα Διαιτολογίας, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, αρμόδια σε θέματα διατροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου