Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές Πανελλαδικές, αλλά και για το ίδιο το σύστημα των εξετάσεων. Απομένει διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μήνα πριν οι υποψήφιοι διεκδικήσουν μία πολυπόθητη θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς οι εξετάσεις ξεκινούν στις 31 Μαΐου για τους υποψήφιους των ΓΈΛ και μία ημέρα νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, για τους υποψήφιους από τα ΕΠΑ.Λ. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά το τέλος των φετινών εξετάσεων, θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, ανοίγοντας τη συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών έχουν ήδη ξεκινήσει τη μελέτη τους, καθώς έχουν μία εβδομάδα σχολικού έτους για τη λήξη των μαθημάτων πριν από τις γιορτές του Πάσχα, χρονική περίοδος που είναι συνυφασμένη με τις τελικές επαναλήψεις της ύλης στην οποία θα εξεταστούν. Με βάση τον σχολικό προγραμματισμό, τα μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα 13 Μαΐου, μετά το Πάσχα, προκειμένου να λήξουν στις 17 Μαΐου.
Όπως λέει στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία αυτήν την εποχή στις επαναλήψεις, που αποτελούν και το 40% της προσπάθειάς τους. «Μπορείς με την επανάληψη να σώσεις μία κακή προετοιμασία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, τονίζοντας ότι παράλληλα δεν πρέπει να παρατούν τα μαθήματα στα οποία πάνε καλά, στην προσπάθειά τους να δώσουν βάρος, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, σε μάθημα όπου διαπιστώνουν κενά, γιατί θα καταλήξουν να «χάσουν» δύο μαθήματα. Και τονίζει ότι οι μαθητές βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και οι επαναλήψεις -είτε έχουν διαβάσει είτε όχι- αποτελούν «μυστικό» επιτυχίας. Ο κ. Βαφειαδάκης, από την πολύχρονη εμπειρία του με υποψήφιους, συμβουλεύει χαρακτηριστικά τους μαθητές ότι «δεν είναι εποχή για δίαιτα αυτήν την περίοδο», σημειώνοντας ότι μπορούν να παίρνουν βιταμίνες αν θέλουν και γενικότερα να κοιτούν την υγεία τους, υπενθυμίζοντας την εξέταση της όρασής τους.
Οι αλλαγές
Μετά τις Πανελλαδικές, προκειμένου να μη διαταραχθεί η απρόσκοπτη μελέτη των υποψηφίων, θα αρχίσει η συζήτηση για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Εθνικό Απολυτήριο. Στο «τραπέζι» του διαλόγου αναμένεται να τεθεί και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά μετά το 2027, όταν θα εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Στόχος είναι η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου να ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2025-26 και από τους μαθητές της Α Λυκείου και σταδιακά να προχωρά έως και τη Γ Λυκείου.
Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας θα συνδεθούν με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή δεν θα χορηγείται Εθνικό Απολυτήριο χωρίς ο απόφοιτος να μη γνωρίζει μία από τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Οι Πανελλαδικές παραμένουν, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με στόχο το σύνολο των θεμάτων να επιλέγεται από την Τράπεζα Θεμάτων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων να γίνεται από τα Πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Με βάση τις συζητήσεις, ο γενικός μέσος όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μετά το 2027. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, με επικρατέστερο σενάριο ο μεγαλύτερος συντελεστής να προέρχεται από τη Γ' Λυκείου και ο μικρότερος από την Α' Λυκείου.
Οι φετινές Πανελλαδικές δεν έχουν μεγάλες τροποποιήσεις, καθώς το σύστημα διατηρείται ως έχει για λίγες χρονιές ακόμα.
Τροποποιήσεις
Από τις φετινές εξετάσεις στο μηχανογραφικό και συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης θα λέγεται τμήμα Φιλοσοφίας. Στο κάδρο των τροποποιήσεων σημειώθηκαν και αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας με περίπου 20 τμήματα, όπως το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και Πληροφορικής Καστοριάς που αύξησαν τον συντελεστή τους, ενώ υπάρχουν τμήματα, όπως Φυσικής 1ωαννίνων και Φιλολογίας ΑΠΘ, που μείωσαν τον συντελεστή βαρύτητας. Ανακοινώθηκε επίσης τροποποιητική απόφαση με αλλαγές για τους υποψήφιους στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων.
Σε ό,τι αφορά στους εισακτέους, αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ανοδικό πρόσημο. Ο αριθμός των θέσεων που δόθηκαν την περσινή σχολική χρονιά ανήλθε στις 68.574 και δεν αφορά στους εισακτέους, καθώς από τις προσφερόμενες θέσεις έμειναν κενές οι περίπου 10.000 λόγω της ΕΒΕ. Το «εισιτήριο» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έλαβαν 61.950 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ., ενώ συνολικός αριθμός των υποψηφίων που κατέθεσε μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 70.714.
Κυριακάτικη Απογευματινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου