Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Νέα αναταραχή στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής

Νέα αναταραχή στον χώρο της προσχολικής αγωγής και νέα σύγκρουση βρεφονηπιοκόμων-νηπιαγωγών προκαλεί η αιφνιδιαστική αλλαγή στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας, ουσιαστικά, ξανά την πόρτα στην ενοποίηση προσχολικής αγωγής-εκπαίδευσης. Πρόκειται για τη μεταφορά του τμήματος των βρεφονηπιοκόμων (Τμήμα Προσχολικής Αγωγής) από τη Σχολή Υγείας στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, διαδικασία που αυτομάτως ταυτίζει το εν λόγω τμήμα με τα τμήματα των νηπιαγωγών (Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης). Η ανάφλεξη ήταν ακαριαία δεδομένης και της κακής σχέσης των δύο κλάδων, που έχουν συγκρουστεί πολλές φορές για τον ρόλο τους στην προσχολική αγωγή και ειδικά μετά τις περσινές εξαγγελίες για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση (θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη).
Τότε οι βρεφονηπιοκόμοι διεκδίκησαν ένταξη και αναβάθμιση μέσω του αιτήματος για ενιαία προσχολική αγωγή (0 έως 6 ετών), ενώ οι νηπιαγωγοί τις απαραίτητες διακρίσεις σε ηλικιακό φάσμα νηπίων (0-4 και 4-6 ετών), επαγγελματικό πεδίο (βρεφονηπιακοί σταθμοί-νηπιαγωγεία) και φυσικά επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ίδια και τώρα. Οι βρεφονηπιοκόμοι πανηγυρίζουν για την υπαγωγή τους στην ίδια κατηγορία επιστημών με τους νηπιαγωγούς, ενώ οι τελευταίοι ανεβαίνουν «στα κάγκελα» διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη εξομοίωση.
Οπως καταγγέλλουν, η αλλαγή αυτή φέρνει το εν λόγω τμήμα στο ίδιο επιστημονικό πεδίο με τις παιδαγωγικές σχολές και συγκεκριμένα στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, χωρίς, όμως, να είναι παιδαγωγικό τμήμα, προκαλώντας έτσι τεράστια σύγχυση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο σπουδών και κατά συνέπεια τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική, θα εμφανίζονται δύο τμήματα προσχολικής στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, χωρίς σαφείς τις μεταξύ τους διακρίσεις.
Ηδη η ΔΟΕ έχει ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή -όπου και έγινε η αλλαγή- και εντός των προσεχών ημερών προωθείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθεί για να προχωρήσει στην Ολομέλεια όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου