Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ



GABROGLOYΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, ΤΟ ΙΕΠ ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ
Πανελλαδικές για δέκα ακόμη χρόνια
Διακριτές είναι οι διαφορές του προέδρου του ΙΕΠ Γ. Κουζέλη από τις προτάσεις Γαβρόγλου σε πολλά ζητήματα.
Λίγες μέρες πριν παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την πρότασή του για το νέο Λύκειο και το καινούργιο εισαγωγικό σύστημα, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν λυθεί σοβαρά ζητήματα μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων. Σε συνέντευξη του (σα: Εποχή ), ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται, διαχώρισε όμως τη θέση του τόσο από την εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και από λεπτομέρειες του προσχεδίου όπως οι εργασίες στο σχολείο και οι εξετάσεις Ιανουαρίου που είχε παρουσιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Αν και το υπουργείο Παιδείας επιμένει να μιλάει για ένα νέο σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο κ. Κουζέλης σημείωσε στη συνέντευξή του ότι και στη νέα πρόταση παραμένουν οι τύπου πανελλαδικές εξετάσεις .
Για τον ίδιο μάλιστα οι Πανελλαδικές δεν καταργούνται με ένα νόμο. Επειδή ακόμα είναι κοινωνικά αποδεκτός μόνο ο τρόπος των πανελλαδικών εξετάσεων, διατηρούμε μεταβατικά αυτόν τον τρόπο κεντρικής οργάνωσης, προετοιμάζοντας παράλληλα το σχολείο και την κοινωνία για ένα άλλο σύστημα, στο οποίο π αξιοπιστία των ενδοσχολικών αξιολογήσεων δεν θα αμφισβητείται. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, εκτιμώ ότι χρειάζεται περίπου μία δεκαετία . Πέραν όμως των Πανελλαδικών που τελικά παραμένουν μέχρι να φύγουν, ο πρόεδρος του ΙΕΠ εκφράζει αμφιβολίες και για άλλες προσθήκες που σκοπεύει να φέρει το υπουργείο στη Γ' Λυκείου. Ειδικότερα, στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στα τέλη Αυγούστου προτείνονται οι εργασίες μαθητών αντί διαγωνισμάτων. Τότε, η ΟΛΜΕ είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι θα στηθεί μια νέα μορφή φροντιστηρίου για τους μαθητές.
Άποψη που δεν την αφορίζει ο κ. Κουζέλης, αντίθετα φαίνεται va την κατανοεί: Η αλήθεια είναι ότι μπορεί με αυτή την πρόταση να ανοίξει και ο ασκός των δυνάμει φροντιστηριακών παρεμβάσεων. Γι' αυτό μια τέτοια πρωτοβουλία χρειάζεται πράγματι πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της .
Τέλος, για τις εξετάσεις Ιανουαρίου που θα γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΙΕΠ φαίνεται να είναι κάθετα αντίθετος: Αυτό δεν περιλαμβάνεται στη δική μας πρόταση (ασ: του ΙΕΠ) .

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
 e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου