Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΙΕΠ



Άδειασμα Γαβρόγλου από ΙΕΠ.
 Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής  Πολιτικής δηλώνει ότι οι πανελλαδικές δεν μπορεί να καταργηθούν πριν παρέλθει μία δεκαετία
Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κολλάει το σχέδιο του υπουργού Θολό παραμένει το τοπίο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που ευαγγελίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ δηλώσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιτείνουν τη σύγχυση στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στην κοινωνία. Τον περασμένο Αύγουστο ο Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε το προσχέδιο για το νέο σύστημα, διαβεβαιώνοντας ότι έως το τέλος του 2017 θα είχε ψηφιστεί. Ύστερα, όμως, από μια σειρά αμφίσημων και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η οριστικοποίηση και η ψήφιση των αλλαγών μπήκαν στο συρτάρι.

Φήμες λένε ότι το σχέδιο του υπουργείου κολλάει στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών.  Όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εφημερίδα Εποχή περιέπλεξαν περισσότερο τα πράγματα, καθώς υποστήριξε ότι οι πανελλαδικές δεν μπορεί παρά να καταργηθούν σε βάθος δεκαετίας, κάτι που συγκρούεται ευθέως με το αφήγημα του υπουργείου για ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Ο Γεράσιμος Κουζέλης επανέλαβε την πρόταση του ΙΕΠ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκ παίδευση να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση στα τρία μαθήματα της γ' λυκείου, η εξέταση στα οποία θα γίνεται με έναν τρόπο οργανωμένο από την Πολιτεία. Κι επειδή ακόμα είναι κοινωνικά αποδεκτός μόνο ο τρόπος των πανελλαδικών εξετάσεων, διατηρούμε μεταβατικά αυτόν τον τρόπο κεντρικής οργάνωσης, προετοιμάζοντας παράλληλα το σχολείο και την κοινωνία για ένα άλλο σύστημα, στο οποίο η αξιοπιστία των ενδοσχολικών αξιολογήσεων δεν θα αμφισβητείται. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό που εκτιμώ ότι χρειάζεται περίπου μία δεκαετία , θα συνεχίσουμε με τις εξετάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και εκείνες τύπου "πανελλαδικών" .
Αντιθέτως, ο Κώστας Γαβρόγλου στην κυριακάτικη δημοκρατία , στις 12 Νοεμβρίου, υποστήριζε: Ύστερα από μια διαδικασία πολ λαπλού ελέγχου ως προς την απόδοση των μαθητών, διαμορφώνεται ένας τελικός βαθμός απολυτηρίου στη γ' λυκείου. Τι περιλαμβάνει αυτός ο βαθμός Τις επιδόσεις τους σε εργασίες, εξετάσεις τετραμήνων, ολιγόλεπτα τεστ, προφορική παρουσία και κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις. Με τον βαθμό αυτόν θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια από το 2020 .

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου
dimokratianews. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου