Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Η Παιδεία εκπέμπει σήμα κίνδυνου



Σε τέλμα έχουν περιέλθει και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα του μόνιμου πολιτικού καιροσκοπισμού Μέσα στο 2017 που εκπνέει, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ γιόρτασαν τα 180 χρόνια τους. Το 1837, με τα δύο Ιδρύματα ετέθησαν τα θεμέλια της τριτοβάθμιας εκ παίδευσης στο νέο ελληνικό κράτος. Το 1917 πριν από έναν αιώνα άρχισε μια μεγαλεπήβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, που αποτέλεσε έργο ζωής για προσωπικότητες όπως ο Δημήτρης Γληνός, o Μανόλης Τριανταφυλλίδης και o Αλέξανδρος Δελμούζος. Η χρονική σύμπτωση αυτών των εμβληματικών για την πρόοδο της Ελλάδας γεγονότων, καταδεικνύει την ένδεια στρατηγικής μπροστά στο ση μερινό τέλμα και στις τρεις        βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα του μόνιμου πολιτικού καιροσκοπισμού στην Ελλάδα. Φευ. Με προμετωπίδα τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, οι πολιτικοί προωθούν τη δική τους ατζέντα, αλλά με μόνο κύριο μέλημα την ικανοποίηση του κομματικού τους ακροατηρίου.


Ειδικότερα, μέσα στο 2017 ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έθεσε, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την αντιμετώπιση της οικονομικής αιμορραγίας των ελληνικών οικογενειών για τα φροντιστήρια των παιδιών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Τι πέτυχε Μια προσγείωση στην πραγματικότητα, καθώς είναι δε δομένο ότι δεν είναι εφικτή η ελεύθερη πρόσβαση όταν υπάρχει κλειστός αριθμό & θέσεων στις περιζήτητες σχολές. Μάλιστα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκ παιδευτικής Πολιτικής μιλά για διπλές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου για τη λήψη του εθνικού απολυτηρίου από τους μαθητές προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (κατεγράφη σαν ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα η τελική ανακοίνωσή του να μετατίθεται συνεχώς πλέον για το 2018 και βλέπουμε! 

Την ίδια στιγμή, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, καθιέρωσε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ που αναδίδει έντονη οσμή... 1982 (τότε ψηφίστηκε ο νόμος που ίσχυσε για σχεδόν 30 χρόνια), καθώς μεταξύ άλλων επιστρέφουν οι φοιτητικές παρατάξεις στη διοίκηση των ΑΕΙ, ενισχύεται n συντεχνιακή λογική, το άσυλο προστατεύεται κατ' επίφαση. Τα φαινόμενα βίας και     αυθαιρεσίας δίνουν και παίρνουν σχεδόν καθημερινά στα ΑΕΙ, έξω πανεπιστημιακοί προχωρούν ανενόχλητοι σε κατάληψη χώρων, ναρκομανείς βρίσκουν καταφύγιο σε πανεπιστημιακές αίθουσες, ενώ για πρώτη φορά φέτος κινδύνευσε και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου. 

Τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας αποτελούν οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ μεταξύ τους ή η απορρόφησή τους από ένα γειτονικό πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ με μικροκομματικούς στόχους. Ωστόσο, η Ευρώπη κινείται προς την αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται συναινετικός και δηλώνει πεπεισμένος ότι θα διαψεύσει τους επικριτές του. Σήμερα, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Άννα Διαμαντοπούλου, με χρονική απόσταση από τις θητείες τους στον θώκο του υπουργείου Παιδείας, καταθέτουν τη δική τους οπτική για τις αλλαγές στον πολύπαθο, και κομβικό για την ανάταξη της Ελλάδας, χώρο της εκπαίδευσης. Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας είναι σχεδόν καθημερινά στα ΑΕΙ, εξωπανεπιστημιακοί προχωρούν ανενόχλητοι σε κατάληψη χώρων, ενώ για πρώτη φορά φέτος κινδύνευσε και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου.

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου