Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Σε ναυτική τραγωδία εξελίσσεται το Norman Atlantic: 8 οι νεκροί και 38 οι αγνοούμενοι

Απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο «Norman Atlantic», που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές αρχές με βάση τη λίστα επιβατών και συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς, εγκλωβισμένους στο γκαράζ του πλοίου. Οι νεκροί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανήλθαν στους 8. Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 38, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή ψάχνει τα
αμπάρια του πλοίου. Εχουν διασωθεί οι 432 από το σύνολο των 478 επιβατών. Οι δύο τελευταίοι νεκροί βρέθηκαν εντός του καμμένου πλοίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού κ. Ν. Λαγκαδιανό οι έρευνες συνεχίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή ενώ επιχειρείται διασταύρωση της λίστας επιβατών με την λίστα διασωθέντων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Ανησυχία για την τύχη αγνοούμενων εκφράζουν διπλωματικές πηγές από την Ιταλία που ανέφεραν στο «Βήμα» ότι πολλοί επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα κατά την πρώτη φάση διάσωσης. Μετά την πρώτη βάρκα που έπεσε στη θάλασσα από το «Norman Atlantic», ακολούθησε και δεύτερη. Κατά τη μαρτυρία μιας μικρής που επέβαινε σε αυτή και διασώθηκε, η άκατος αναποδογύρισε με τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούνται.

Από τις ίδιες πηγές, εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη αρκετών αγνοουμένων στο γκαράζ του πλοίου, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες εκεί βρίσκονταν μέσα στις νταλίκες τους πολλοί οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες συγγενείς επιβατών βρίσκονται στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, στον 5ο όροφο που είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ιταλική ακτοφυλακή αποδέσμευσε τα εναέρια και πλωτά μέσα των ελληνικών δυνάμεων.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε. Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους, αλλά οι τέσσερις βρέθηκαν στη θάλασσα από ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής και πηγαίνει πλωτό μέσο για την περισυλλογή τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ το αεροσκάφος C130 που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Λετσε θα μεταβεί στο αεροδρόμιο του Μπάρι, απ' όπου υπολογίζεται να απογειωθεί περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) με προορισμό την Ελευσίνα, μεταφέροντας επιβαίνοντες του «Νόρμαν Ατλάντικ» που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το μεσημέρι της Δευτέρας αποδεσμεύτηκε από την ευρεία επιχείρηση διάσωσης το παραπλέον επιβατηγό «Cruise Europa», ώστε να μεταφέρει 69 διασωθέντες στην Ηγουμενίτσα, με βάση τις λίστες διασωθέντων που καταρτίζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο μπορεί να δέσει και στο λιμάνι της Κέρκυρας ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την προώθηση επιβατών προς το λιμάνι της Ανκώνα.

Το πρωί ελικόπτερο του Ναυτικού, τύπου Sikorsky, μετέφερε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας επτά διασωθέντες. Τρεις έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι άλλοι τέσσερις έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία του νησιού. Οδηγός φορτηγού που νοσηλεύεται εξέφρασε φόβους ότι κάποιοι συνάδελφοι του που είχαν επιλέξει να ξεκουραστούν στα οχήματα τους παγιδεύτηκαν από τους καπνούς και τις φλόγες.

Στη Κέρκυρα μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκας, από όπου θα επιβλέψει το συντονισμό των ενεργειών υποδοχής διασωθέντων του πλοίου Norman Atlantic, που θα μεταφερθούν στο νησί
Ειδική υγειονομική ομάδα του ΓΕΕΘΑ με επικεφαλή τον υποπτέραρχο διευθυντή υγειονομικού συντονίζει την υποδοχή και περίθαλψη των ελλήνων διασωθέντων. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί για τον ίδιο λόγο τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και έχουν διατεθεί κλίνες για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Στη διάθεση της πολιτείας έθεσε η Aegean αεροσκάφη της, προκειμένου να διευκολύνει το έργο επαναπατρισμού των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα.

Μόλις οι αρμόδιες αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της Aegean είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται.

To κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η Aegean.

Το θρίλερ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς «πάγωσε»  η διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου προς τις ιταλικές ακτές ενώ δεν στέφθηκε και με επιτυχία η επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από το Norman Atlantic σε παραπλέων πλοίο ανοικτού τύπου του ιταλικού Ναυτικού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αναφορικά με την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο γκαράζ του πλοίου στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως έχει κατασβεστεί.

Εν τω μεταξύ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να δέσει τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι του Πρίντιζι το εμπορικό πλοίο Spirit of Pireaus το οποίο μεταφέρει διασωθέντες και έτσι κατευθύνθηκε προς το Μπάρι.

Πράγματι λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Δευτέρας έδεσε στο λιμάνι του Μπάρι το πλοίο «Spirit of Piraeus», που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Ανάμεσά τους είναι 27 Έλληνες και τρία παιδιά.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τις πρώτες πρωϊνές ώρες παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, τα οποία και μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε Ιταλίας.

Στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον, ένα ακόμη ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Π.Α., ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από Κέρκυρα, να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει τις Ιταλικές Αρχές. Στο σημείο μεταβαίνει ακόμη, το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» από Πύλο.

Παράλληλα, οι Ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κινδυνεύον πλοίο, ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά κ.α). Επίσης, κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο “Norman Atlantic” και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος.

Βυθούλκας Διονύσης
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου