Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι μπαταχτζήδες του Λαφαζάνη και το «άδειασμα» του Φώτη Κουβέλη

Όλα του γάμου και της ...ομογενοποίησης δύσκολα είναι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου ο Α. Τσίπρας μίλησε στα κομματικά του στελέχη για την ανάγκη προσεκτικών διατυπώσεων στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ο εκ της Αριστερής Πτέρυγας προερχόμενος, Γ. Τόλιος , σε τηλεοπτική του παρέμβαση, επανέφερε το ζήτημα της στάσης πληρωμών στην περίπτωση ναυαγίου με τους δανειστές καθώς και του δημοψηφίσματος.
Όπως είπε ο συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο κανάλι Action24, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρει "τοίχο΄ στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα μελετήσει τόσο τη λύση της
στάσης πληρωμών, όσο και του Δημοψηφίσματος.
"Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ δεν θυσιάζουμε τον ελληνικό λαό για χάρη της ευρωζώνης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς μάλιστα για τις απόψεις συναδέλφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ οι κκ Σταθάκης-Μηλιός, οι οποίοι με διαβεβαιώσεις τους "ξορκίζουν" το ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων, ο Γ. Τόλιος είπε ότι εκφράζουν "προσωπικές απόψεις", καθώς το Συνέδριο του κόμματος έχει λάβει ρητές και συγκεκριμένες αποφάσεις για το τί μέλλει γενέσθαι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Για των λόγων του το αληθές, ο κ. Τόλιος διάβασε απόσπασμα από το κείμενο του τελευταίου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται αυτολεξεί : «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά».

Δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις με την Τρόικα
Οι "λαφαζάνηδες" άλλωστε επιμένουν να κάνουν ξόρκια σε συνεννοήσεις με δανειστές και ΔΝΤ. Στον ιστότοπο της Αριστερής Πτέρυγας, το iskra, δημοσιεύεται στη στήλη παραπολιτικά, σχόλιο όπου αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα εμπλακεί σε συζητήσεις με την τρόικα, ενώ δεν θα αναγνωρίσει μνημονιακές συμφωνίες και επομένως αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα".
Αναλυτικά, το σχόλιο στο iskra εχει ως εξής:
Σε γραπτή δήλωση προέβη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μετά την ανακοίνωση των ελληνικών εκλογών:
«Οι συζητήσεις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα ξαναρχίσουν μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Μήπως το ΔΝΤ, παρεμβαίνοντας κατάφωρα στα ελληνικά πράγματα, ξεχνάει μια μικρή λεπτομέρεια;
Μήπως δεν έχει αντιληφθεί ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου, δεν θα εμπλακεί σε συζητήσεις με την τρόικα, ενώ δεν θα αναγνωρίσει μνημονιακές συμφωνίες και επομένως αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα;
Εκτός και αν το ΔΝΤ προεξοφλεί νίκη της ΝΔ ή αθέτηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο που το ΔΝΤ θεωρεί αδιανόητο, φαίνεται, είναι να το γράψει μια χώρα στα παλιά της τα παπούτσια.
Γελάει, πάντως, καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος!
Aυτοταπείνωση, απολύμανση, κλίβανο, μετάνοια και βλέπουμε αν θα μπει στα ιερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαλύεται ο "αρραβώνας" ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ
Διαλύεται ως διαφαίνεται ο "αρραβώνας" της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ , όπως αποφασίστηκε κατά πληροφορίες, ομόφωνα στην πρωινή κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ.
Η εμπλοκή στις "διαπραγματεύσεις" για προεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ομιλία του Α. Τσίπρα στον Κεραμεικό, από όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖα διαμήνυσε ότι κανένα στέλεχος εκ μεταγραφής δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το μεγάλο αγκάθι ωστόσο για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, ήταν στη δόμηση της μεταξύ τους συμμαχίας και τους όρους που έθεσε στον Φώτη Κουβέλη, ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Αγ. Κωνσταντίνου
1. Να διαλυθεί ως κόμμα και να διαχυθούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
2. Να δηλώσει "πίστη" στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ομόφωνο "όχι"
Η Αγ. Κωνσταντίνου αντέδρασε έντονα και στους δύο όρους. Αφενός από καιρό διαμηνύει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν διαπραγματεύεται την κομματική της αυτοτέλεια, ενώ αρνήθηκε να ενστερνιστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας προγραμματική διακήρυξη.
Τούτων δοθέντων, το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αποφασίσει αποφασίσει την εκλογική του τακτική και ενδεχόμενες άλλες συνεργασίες.
Νωρίτερα, το capital μετέδιδε:
Στο μεταξύ, η κίνηση καταπράυνσης του Α. Τσίπρα προς τους διαφωνούντες για τη συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ να διαμηνύσει πως δε θα συμπεριληφθεί κανείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε εμπλοκή στη συνεργασία με την Αγ. Κωνσταντίνου.
Στη ΔΗΜΑΡ φέρονται ενοχλημένοι από τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του οποίου φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και έκανε ο κ. Τσίπρας τη σχετική αναφορά στην ομιλία του στον Κεραμεικό, πως η απόφαση για μη συμπερίληψη κανενός στελέχους προερχόμενο από "μεταγραφή" στο Επικρατείας του κόμματος, αφορά ασφαλώς και στη ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, το μείζον ζήτημα της Αγ. Κωνσταντίνου δεν αφορά στα ψηφοδέλτια αλλά στον τρόπο δόμησης της συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί άπαντες να δηλώσουν "πίστη" στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Φώτης Κουβέλης επιμένει σε "προγραμματική διακήρυξη".
Έτερο αγκάθι είναι η "αυτοτέλεια" της ΔΗΜΑΡ. Στην Αγ. Κωνσταντίνου επιθυμούν να διατηρήσουν το κόμμα ανοιχτό ως συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κουμουνδούρου απαντά: "Ξεχάστε το" και προκρίνει λύση αλά "Ν.Δ- Δημοκρατική Συμμαχία".
Ήτοι, διάλυση του κόμματος και διάχυση στελεχών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Επ αυτών συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στις 11 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο και νέα σύναξη των μελών της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ...αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Παρά τη δυσφορία, πλήρης ρήξη μεταξύ των πρώην συντρόφων, δεν έχει επέλθει. Ακόμη. 
της Νίκης Ζορμπά
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου