Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Με νέο θεσμικό πλαίσιο θα γίνονται οι απολύσεις


Με νέο θεσμικό πλαίσιο θα γίνονται οι απολύσειςΜέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις απολύσεις, ώστε να μην απαιτείται στο εξής η προηγούμενη έγκριση από τον υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν κάθε μήνα το 5% του προσωπικού τους, με ανώτατο όριο τους 30 εργαζόμενους. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση επιθυμεί να απολύσει περισσότερους, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση του Ανώτατου
Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και στη συνέχεια έγκριση ή απόρριψη από τον υπουργό.

Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν, ότι από το 1982 που ισχύει αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει υπάρξει υπουργική έγκριση ομαδικών απολύσεων με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν, οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και να οδηγούνται σε κλείσιμο με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και, τελικά, για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τα ίδια στελέχη, αναφερόμενα στους φόβους που εκφράζονται για αύξηση των απολύσεων, λένε ότι παρόμοιοι φόβοι υπήρξαν και μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (ν. 4093/12) με το οποίο μειώθηκε το κόστος των απολύσεων, όμως αυτό που παρατηρήθηκε ήταν αύξηση των προσλήψεων.

Το υπουργείο έχει αναθέσει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας να εκπονήσει συγκριτική μελέτη για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς, ενώ έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου