Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση της ΕΕΤΕΚ για τις μετατάξεις των σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών σε θέσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ
H Ένωσή μας σας μεταφέρει την έντονη ανησυχία της για τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στο χώρο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μετά την ψήφιση του πρόσφατου Νόμου.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας  με την απόφασή σας να καταργήσετε τομείς και ειδικότητες της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να θέσετε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ μεταξύ των οποίων και πολλές δεκάδες μέλη μας.
Η νέα κατάσταση στην Τεχνική Εκπαίδευση διαγράφεται αρνητική, κατά την άποψή μας, για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς ανεργίας, τώρα που η
Τεχνική Εκπαίδευση είχε ανάγκη πραγματικής αναβάθμισης ώστε να φανεί άμεσα η κοινωνική προσφορά της.
Για το νέο Νόμο και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς και τις θέσεις – προτάσεις μας θα σας καταθέσουμε σύντομα υπόμνημα. Με το παρόν έγγραφό μας θα εστιασθούμε στο θέμα των εκπαιδευτικών τους οποίους θέσατε σε διαθεσιμότητα διότι είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας όχι μόνο για λόγους ηθικής δεοντολογίας αλλά και λόγους δικαιολογημένων απαιτήσεων των μαθητών και λειτουργίας των σχολείων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Είμαστε αντίθετοι με τις μετατάξεις στο δημόσιο όπου δει, παρά μόνο σε υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. Οι υποσχέσεις ότι «δεν θα απολυθεί κανένας» δεν μας ικανοποιούν διότι οι καθηγητές είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης και όταν απομακρύνονται από την εκπαίδευση ουσιαστικά απολύονται.
Με την παρούσα πρότασή μας, εφόσον ικανοποιηθεί, μπορεί το σύνολο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να απορροφηθεί σε θέσεις εντός του Υ.ΠΑΙ.Θ. με μετατάξεις, συμπληρώνοντας οργανικά κενά ως εξής:
α) Σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ως εκπαιδευτικό προσωπικό, ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ.) για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των ιδρυμάτων αυτών. Να ζητηθεί απ’ όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η  εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Το αίτημα αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα διότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διορισμοί δεν γίνονται, πιστώσεις για πρόσληψη ωρομισθίων δεν υπάρχουν και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Δ.Ε. σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν γίνονται.
β) Στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όσων έχουν δεύτερο ή τρίτο πτυχίο (πχ. φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών,  οικονομολόγων, δασκάλων, νηπιαγωγών, και άλλων).
Το αίτημα αυτό μπορεί επίσης να ικανοποιηθεί άμεσα διότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των οποίων το Υ.ΠΑΙ.Θ. παίρνει εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία ή δεν συμπληρώνει εκπαιδευτικά κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
γ) Στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), στα δημόσια ΙΕΚ καθώς στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΜ), ως εκπαιδευτικό προσωπικό.
δ) Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ)
ε) Στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ)  
και στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.
στ) Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)
ζ) Στα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ)
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Σας διαβεβαιώνουμε ότι, τα κενά που υπάρχουν στις προτεινόμενες θέσεις προς μετάταξη  είναι περισσότερα από τους εκπαιδευτικούς που θέσατε σε διαθεσιμότητα και είναι λογικό ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ικανοποιώντας τις δικές του ανάγκες και ως επί το πλείστον τις επιθυμίες των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διάθεση.
Παρακαλούμε όπως προωθήσετε άμεσα το θέμα των μετατάξεων, το οποίο θεωρούμε μείζονος σημασίας, το οποίο δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και σας ζητούμε συνάντηση το συντομότερο.
Για το ΔΣ της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ        
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας
Κ. Ανδριανουπολίτης             Απόστολος Κοκκόσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου