Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σωτήρης Γκλαβάς: «Τράπεζα θεμάτων, ανοικτή στην εκπαιδευτική κοινότητα»

Το 50% των θεμάτων θα επιλέγεται με κλήρωση τράπεζα θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ιδέα που συζητείται πολύ καιρό.
Και στόχος της είναι κυρίως να ξεπεραστούν οι παρενέργειες που προκαλούν κάθε χρόνο τα αδιάκοπα debates μεταξύ επιστημονικών ενώσεων για το αν τα θέματα που επελέγησαν ήταν δύσκολα, επιστημονικά ορθά, πρωτότυπα, έχουν συζητηθεί ποτέ, τα έχει ξανασκεφτεί κάποιος, έχουν γραφτεί ή κυκλοφορήσει...

Σε απάντηση των παραπάνω και όπως λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας κ. Σωτήρης Γκλαβάς, η τράπεζα θεμάτων θα είναι ανοικτή στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ θα γίνουν επιτροπές καθηγητών που με την ευθύνη του Ινστιτούτου θα επιλέξουν τα
πρώτα θέματά της. Τα θέματα της τράπεζας θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας για την αντικειμενικότερη αξιολόγηση των μαθητών και κυρίως για την αντιμετώπιση της αποστήθισης ανούσιων λεπτομερειών, το 50% των θεμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα επιλέγεται με κλήρωση από τράπεζα στην οποία θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση.
Ετσι θα αποφεύγεται η περίπτωση σε ορισμένα σχολεία να μη διδάσκεται ολόκληρη η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη ή κάποιοι (ευτυχώς ελάχιστοι) εκπαιδευτικοί να δίνουν στους μαθητές τους περιορισμένο αριθμό θεμάτων για τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις τη στιγμή που άλλοι μαθητές σε άλλα σχολεία εξετάζονται κανονικά εφ' όλης της ύλης. Η ανισότητα αυτή έχει κατά καιρούς επισημανθεί από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου