Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρότερα τα αποθέματα της Αφροδίτης αλλά…

Μικρότερες από ότι οι αναμενόμενες είναι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Η ποσότητα είναι χαμηλότερη του ορίου που έχει τεθεί ως κριτήριο για τη λειτουργία τερματικού υγροποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον σκέψεις σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.

Τ' αποτελέσματα, επιβεβαιώνουν το σημαντικό κοίτασμα που διαθέτει η Κύπρος, μειώνουν όμως την τελική αξία τους καθορίζοντάς την στα 35 με 40 δις εκ Ευρώ.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί άλλα 8 μικρότερα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12, δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα συνολικά αποθέματα θα σπρώξουν προς τα πάνω τα νούμερα ούτως ώστε να φτάσουμε στο όριο τα οποίο θα καταστήσει το τερματικό υγροποίησης βιώσιμο. Η συνολική
εκτιμόμενη ποσότητα τους ανέρχεται στα 1-3 τρις κυβ πόδια. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι σχεδιασμοί αλλάζουν αφού θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να πραγματοποιηθούν νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Σημαντικές εξελίξεις θα προκύψουν και από την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ περί τα μέσα Οκτωβρίου, αφού μέσω τον επαφών Λακκοτρύπη ίσως διαφανούν οι προθέσεις των Ισραηλινών για το θέμα εξαγωγής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τον προσεχή Μάρτη προγραμματίζεται νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα σημάνει ταυτόχρονα και χρονική μετατόπιση των σχεδιασμών κατά 10 με 12 μήνες, αφού η πιστοποίηση των κοιτασμάτων είναι αναγκαία για την εξεύρεση χρηματοδοτών σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός για το τερματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η Αφροδίτη μόνη της να μην φτάνει για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, ωστόσο, υπάρχουν και θετικές διαπιστώσεις στις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες, σε περίπτωση που η ποσότητα του Αφροδίτη, αποδειχτεί κάτω από το όριο που έχει τεθεί, ώς κριτήριο, για να είναι βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία τερματικού υγροποίησης.

Πιο πιθανή φαντάζει η παροχή κινήτρων στις εταιρείες για διατήρηση του ενδιαφέροντος δημιουργίας τερματικού.

Στο μεταξύ, οι επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών NOBLE και DELEK για τις εξελίξεις στο θέμα των γεωτρήσεων αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τελ Αβίβ.

Έλληνας: Αν είμαστε συνολικά κοντά στα 5 πάμε για τερματικό
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα κοιτάσματα αυτά δεν είναι και τόσο μακριά από την Αφροδίτη, σημαίνει ότι μπορούν να ενωθούν πάνω στην πλατφόρμα της Αφροδίτης με υπόγειο αγωγό. «Η Noble θα τα διερευνήσει και αναλόγως των ευρημάτων της, θα προχωρήσει σε παραγωγή και θα τα συνδέσει. Δεν συμφέρει να τοποθετείται ξεχωριστή πλατφόρμα για τόσο μικρά κοιτάσματα. Αυτό το ζήτημα είναι συναφές και με την πραγματική ποσότητα του φυσικού αερίου του τεμαχίου 12. Είπαμε και προηγουμένως πως οι ποσότητες κινούνται μεταξύ του 5 και του 8. Το γεγονός πως έχουμε κι άλλο φυσικό αέριο στο ίδιο οικόπεδο, αποκαθιστά τους αρχικούς υπολογισμούς για τις ποσότητές μας. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα το 2014», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν είμαστε κοντά στα 5 τρις πόδια ή λίγο πιο κάτω οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για δημιουργία τερματικού δεν ανατρέπονται. 
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου