Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η σιωπή των (μεταμφιεσμένων) αμνών


Με αφορμή την καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας έναν πολύ προσωπικό και κατά τη γνώμη μου εύλογο προβληματισμό.
Υπήρχε μέχρι το 2009 ένα ολόκληρο Πολιτικό Σύστημα. Μια πυραμίδα πολιτικών προσώπων με βάση τα μεγαλοστελέχη της δημόσιας διοίκησης και κορυφή τους Βουλευτές, τους Γραμματείς, του Υπουργήσιμους, τους Υπουργούς, τους Πρωθυπουργήσιμους, τους Πρωθυπουργούς, με αυτήν περίπου την σειρά. Με αυτήν περίπου την συχνότητα τους βλέπαμε στην τηλεόραση, τους ακούγαμε στα ερτζιανά, τους διαβάζαμε στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο αργότερα, στις κομματικές, πολιτικές και κοσμικές εκδηλώσεις, τους συναντούσαμε στις Αράχωβες και στις Μυκόνους, σε μεγαλοπρεπή γιότ και «ταπεινά» καταμαράν, στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο και στα «πολιτιστικά κέντρα» της παραλιακής.
Τώρα … σιωπή! Προσπαθώ να ανιχνεύσω κάποιον από την παλιά μπαρουτοκαπνισμένη γενιά των Πασόκων Υπουργών στην τηλεόραση και αραιά και που πέφτω πάνω σε κανέναν Παντελή Οικονόμου, σε κανέναν Σκανδαλίδη ή το πολύ – πολύ στον βαθυστόχαστο και μελίρρυτο Κοζανίτη,
τον Κουκουλόπουλο! Πού είναι όλες οι παλιές οι δόξες; Πού πήγαν όλα εκείνα τα βλοσυρά σοσιαλιστικά πρόσωπα της πρώτης περιόδου, τα χαρούμενα εκσυγχρονιστικά μουτράκια της Σημιτικής φουρνιάς, οι ροδομάγουλοι κηπουροί του ΓΑΠ; Άφαντοι όλοι! Κρύβονται γιατί ντρέπονται; Κρύβονται για να ξεχαστούν; Κρύβονται για να αναβαπτιστούν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθουν; Άβυσσος η ψυχή του «Πασοκικού πολιτικού όντος»!
Από την άλλη, το ίδιο συμβαίνει και με τους γαλάζιους που κυβερνούν. Ψάχνεις Υπουργό από τους παλαιούς στην τηλεόραση με το κιάλι! Ελάχιστοι επίσης από τους νυν Υπουργούς με προηγούμενη εμπειρία βγαίνουν να μιλήσουν ανοιχτά για το κυβερνητικό έργο, για τα πλάνα της κυβέρνησης, για την «ταμπακιέρα». Οι περισσότεροι, σα να κρύβονται ένα πράγμα. Σα να έχουν επιλέξει σιωπή ασυρμάτου. Διάγουν τον κυβερνητικό, κομματικό ή προσωπικό βίο τους στην «σκιερή πλευρά» της πολιτικής ζωής. Φροντίζουν να μην μιλούν πολύ, να μην θορυβούν, να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Στην Βουλή επίσης: μούγκα στη στρούγκα. Παλαιοπασόκοι και Νεοδημοκράτες – μαμούθ σπάνια εκτίθενται στο βήμα του Κοινοβουλίου. Συνήθως διαβιούν στα «ορεινά» ψηφίζουν στα γρήγορα τα απαραίτητα νομοσχέδια και την «κάνουν κατσίκα» στα μουλωχτά μην τυχόν και τους «πιάσει» καμιά κάμερα. Το ίδιο και οι παλαίμαχοι Υπουργοί, που σπάνια πατάνε το πόδι τους στην αίθουσα της ολομέλειας, ακόμη πιο σπάνια εμφανίζονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να απαντήσουν σε ερωτήσεις και σχεδόν ποτέ δεν εισηγούνται τα νομοσχέδια της αρμοδιότητάς τους οι ίδιοι. Ένας φόβος της έκθεσης στο φως, της δημοσιότητας, της κάμερας, μοιάζει να τους συνέχει. Ένας φόβος αδικαιολόγητος για πολιτικούς, που όμως δικαιολογείται θαυμάσια αν αναλογιστεί κανείς τις εποχές που ζούμε.
Τέλος, που βρίσκεται ο πολύπλαγκτος Γιάννος; Ο αγέρωχος εκείνος Υπουργός με το χαμόγελο – διαφήμιση της κολυνός και το μαλλί στην τρίχα, σαν βγήκε μόλις από του Μισέλ στο Κολωνάκι; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Ο Τσουκάτος που να βόσκει; Και ο Μαντέλης που πήρε τα κεντροασιατικά βουνά, τι να κάνει αυτή η πονεμένη ψυχή; Που είναι όλα αυτά τα αστέρια του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούν την λερωμένη τους φωλιά; Η εικόνα του Παπαγεωργόπουλου σιδηροδέσμιου να χώνεται στο βαν για τα Διαβατά, είμαι βέβαιος πως έρχεται και επανέρχεται πια στο μυαλό πολλών από τους παλαιούς πολιτικούς που ξέρουν πως έβαλαν το χέρι τους στο «μέλι». Η πολύχρονη εμπειρία, τους προειδοποιεί για την υπόκωφη βουή της κοινωνίας που ΑΠΑΙΤΕΙ πια επιτακτικά να πληρώσουν οι κλέφτες, οι επίορκοι, οι καταχραστές δημοσίου χρήματος, οι ανεύθυνοι και οι προδότες.
Να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι παλαιοί πολιτικοί που με πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και τον κατάντησαν επαίτη της Ευρώπης και μουσαφίρη στο σπίτι του, πως η τεχνητή αφάνεια στην οποία προσπαθούν να διολισθήσουν δεν θα τους σώσει. Το σκιερό πέπλο που τεχνηέντως προσπαθούν να ρίξουν στους εαυτούς τους, τους αυλικούς τους και την παλιά, πολυτελή και ανέμελη ζωή τους, δεν είναι αρκετό για να κρύψει τις ευθύνες τους. Η συνταγή του «λάθε βιώσας» που προσπαθούν τελευταίως να εφαρμόσουν για τις άλλοτε λαλίστατες και θορυβούσες υπάρξεις τους, δεν θα τους γλιτώσει από την τελική κρίση. Η κοινωνία διψάει για «αίμα», οι ένοχοι υπάρχουν, θα βρεθούν και θα πληρώσουν. Η δικαστική εξουσία θα κάνει επιτέλους την δουλειά της. Όπου και να κρυφτείτε, όσο και να το βουλώσετε, όπως και να μεταμφιεστείτε, έρχεται η ώρα σας να παρουσιαστείτε μπροστά στον φυσικό σας δικαστή και να υποστείτε τις συνέπειες των πράξεών σας. Ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σας δείχνει τον δρόμο.
Akenaton   
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου