Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αλλάζει ευρω-στάση


Photo for this articleΑλλαγή πλεύσης φαίνεται πως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο καθώς, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η αλλαγή γραμμής φάνηκε τόσο από την πρόταση του Αλ.Τσίπρα «να ανοίξει η συζήτηση χωρίς ιδεολογήματα» όσο και από την δήλωση «πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα, προφανώς όχι και για το ευρώ» του Π.Σκουρλέτη.
Έτσι, όπως φαίνεται, το δόγμα «όχι στην τρόικα, ναι στο ευρώ», φαίνεται να αλλάζει σε «ναι στο ευρώ, αλλά όχι πάση θυσία».
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της αναζήτησης πειστικού εναλλακτικού σχεδίου, τόσο για την περίοδο που θα διαρκεί η διαπραγμάτευση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς όσο και στο «απευκταίο»
σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Δείγμα της στάσης που θα ακολουθήσει στο εξής η Κουμουνδούρου είχε δώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνοντας στον Real FM: «Τι σημαίνει 'πάση θυσία' για το ευρώ; Πάση θυσία σημαίνει η ανεργία από το 30% να πάει στο 40%, να κλείσουν και
άλλα νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις, να μεταναστεύουν και άλλοι νέοι άνθρωποι; Σας απαντώ, λοιπόν, όχι. Πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα. Προφανώς, όχι και για το ευρώ».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας αναδείχθηκε και η σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στελέχη της Πλατφόρμας ζήτησαν να συζητηθεί από μηδενική βάση το κείμενο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αποτελέσει βάση της συζήτησης το κείμενο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη πανελλαδική συνδιάσκεψη.
Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία υπό τον Αλ. Τσίπρα και κατόπιν αυτού, η νέα εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται να εκδηλωθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και εν συνεχεία στο συνέδριο του κόμματος.
Να σημειωθεί πως η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει τελικά στις 13 και 14 Απριλίου, αντί για τις αρχές του μήνα.
mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου