Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Θέλει η... κυρία να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει

Μια παρέα πρώην, με επικεφαλής τον κουμπάρο της Φραγκίσκο Παρασύρη (άλλοτε βουλευτή Ηρακλείου) και τη συμμετοχή των Θανάση Οικονόμου (Ιωαννίνων) και Θανάση Παπατόλια, τέως νομάρχη Μαγνησίας, φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της Άννας Διαμαντοπούλου και
να ζητά τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου ευθύνης.
Το κείμενο της παρέμβασής τους, έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό και επώδυνο τρόπο ότι η υπόθεση της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα ιστορικά σφάλματα και η αλαζονική
στάση του Eurogroup ούτε διορθώνονται ούτε ξεπεράστηκαν με επικίνδυνες αυταπάτες. Πλέον, αντιλαμβανόμαστε καθαρά με ποια πολιτικά διλήμματα και ποιες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωποι οι προοδευτικοί πολίτες που στηρίζουμε και εμπνεόμαστε από την προοπτική της δημοκρατικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Τα πολιτικά στρατόπεδα που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια έχουν πλέον παγιωθεί: Από τη μια ο αδιάλλακτος και συντηρητικός ηγεμονισμός του ισχυρού Βορρά και από την άλλη ο άκρατος και ανερμάτιστος λαϊκισμός κάποιων δυνάμεων του Νότου.

Όσο δεν οριοθετείται μαχητικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα απέναντι σ’ αυτά τα δύο επικίνδυνα άκρα, τόσο θα βαθαίνουν τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα των πολιτών. Όσο κάποιος άλλος φταίει ή όσο κάποιος άλλος θα μας σώζει, τόσο θα λιγοστεύουν οι βιώσιμες λύσεις. Όσο η πολιτική δημαγωγία θα υπερβαίνει την πραγματικότητα, τόσο αυτή θα επιστρέφει πιο σκληρή. Το ζήσαμε με το χαράτσι της ΔΕΗ, το βλέπουμε με το κούρεμα των καταθέσεων. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αιτία των προβλημάτων δεν είναι μόνο το ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο διευθυντήριο που τιμωρεί, παραδειγματίζει ή κερδοσκοπεί σε βάρος των λαών, αλλά και εκείνες οι δυνάμεις που πουλούν με ευκολία αυτοκαταστροφικές λύσεις, αναβάλλοντας διαρκώς τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιώσιμη παραγωγική και οικονομική Ανασύνταξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Έχουμε την πεποίθηση ότι στην κλεψύδρα της Ευρώπης υπάρχει ακόμη χρόνος. Αρκεί να καλυφθεί επειγόντως το δημοκρατικό έλλειμμα στον τρόπο λήψης των μεγάλων αποφάσεων της οικονομικής διακυβέρνησης. Αρκεί να διατυπωθεί μια συνολική εναλλακτική πρόταση για την επείγουσα συλλογική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς ηγεμονισμούς και συνεχείς μεταθέσεις ευθυνών. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περιμένει άλλο και σε κάθε περίπτωση όχι σε πιο μακρινό ορίζοντα από τις επόμενες Ευρωεκλογές.

Το βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης μέσα από διαδικασίες δημοκρατικής ομοσπονδοποίησης, η ενίσχυση του ρόλου των αιρετών ευρωπαϊκών οργάνων, όπως η Ευρωβουλή στην οικονομική διακυβέρνηση, η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, καθώς και η ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, είναι τα πρώτα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, αν θέλουμε αυτή να μην αφορά μονάχα τα κράτη ή τις ελίτ αλλά τις κοινωνίες και τους λαούς μας.

Το διακύβευμα και το πρόταγμα είναι πλέον σαφή. Σήμερα επείγει περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ενός Προοδευτικού Μετώπου Ευθύνης, εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο μέσα από ευρύτερες συμμαχίες, θα οργανώνει πολιτικά το διμέτωπο αγώνα απέναντι στη διπλή απειλή: στον αδιάλλακτο ηγεμονισμό και στον αδιέξοδο λαϊκισμό. Ένα Μέτωπο Ευθύνης απέναντι στη διπλή απειλή που βάζει σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν ήδη γίνει και ναρκοθετεί τις μελλοντικές αποφάσεις. Ένα προοδευτικό μέτωπο ευθύνης που θα σταθεί απέναντι στους αδιάλλακτους, διεκδικώντας δίκαιες λύσεις στο εξωτερικό. Και θα αντιπαλέψει τους λαϊκιστές, διεκδικώντας βιώσιμες λύσεις στο εσωτερικό.

Οποιαδήποτε άλλη λύση θα φαντάζει πολύ λίγη στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο μέλλον θα είναι ήδη πολύ αργά».
 lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου