Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ρυθμίστε τα χρέη στην εφορία με 10 κινήσεις


Έχετε χρέη στην εφορία; Θέλετε να τα ρυθμίσετε; Ένας δρόμος υπάρχει. Να υπαχθείτε στην πάγια νομοθεσία η οποία δεν είναι καθόλου «γενναιόδωρη» αλλά είναι και η μοναδική. Ο δρόμος της υπαγωγής, περνάει από τα ακόλουθα 10 στάδια.

1.      Που πρέπει να πάω;
Στο τμήμα δικαστικού της εφορίας όπου ανήκετε.

2.      Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου;
Αν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις που δείχνουν ότι το εισόδημά σας έχει περιοριστεί, χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι είστε άνεργος ή ότι βρίσκεστε σε οικονομική αδυναμία, καλό είναι να τα έχετε μαζί σας γιατί θα επηρεάσουν τον αριθμό των δόσεων που θα σας κάνει ο έφορος.

3.      Από τι εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων;
Κατά κύριο λόγο από τον έφορο ο οποίος έχει μεγάλη εξουσία πάνω σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να επικαλεστεί ο έφορος για
να σας υπολογίσει τον τελικό αριθμό των δόσεων. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:
  • Οικονομική αδυναμία: 1 μέχρι 5 δόσεις
  • Διασφάλιση οφειλής: μέχρι 4 δόσεις
  • Προέλευση οφειλής: μέχρι 5 δόσεις
  • Συμπεριφορά οφειλέτη: μέχρι 4 δόσεις
  • Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση: μέχρι 4 δόσεις
  • Κρίση (αιτιολόγηση) προϊστάμενου: 1 μέχρι 4 δόσεις
Σε γενικές γραμμές, οι ρυθμίσεις «κλείνουν» συνήθως στις 15-16 δόσεις ενώ αν πιέσετε λίγο περισσότερο, μπορείτε να ανεβείτε στις 24. Τις τελευταίες ημέρες οι εφορίες έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών να είναι ελαστικές καθώς και το δημόσιο θέλει να εισπράξει χρήματα.

4.      Τι θα πληρώσω;
Θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσετε την πρώτη δόση αλλά και το παράβολο το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ύψος του χρέους. Υπολογίζεται με συντελεστή 0,5% κάτι που σημαίνει ότι για οφειλή 10.000 ευρώ, θα πληρώσετε 50 ευρώ «καπέλο».

5.      Τι θα κερδίσω με τη ρύθμιση;
Με την ισχύουσα ρύθμιση, δεν προβλέπεται να σας χαρίσουν κάποιες προσαυξήσεις, ωστόσο, υπάρχουν τρία πλεονεκτήματα τα οποία είναι σημαντικά:
  • Δυνατότατα λήψης αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση που υφίστανται τακτοποιημένες οφειλές και ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου με τίμημα, αυτό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν δεν πληρούνται οι όροι έκδοσης του αποδεικτικού, αντί αυτού εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για το σύνολο των οφειλών.
  • Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.
Αναστολή ποινικής δίωξης του φορολογουμένου που ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ

6.      Πότε μπορώ χάσω τη ρύθμιση;
Αν καθυστερήσετε να πληρώσετε τρις συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης ή αν καθυστερήσετε να καταβάλλετε την προτελευταία ή την τελευταία δόση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

7.      Υπάρχει 2η ευκαιρία;
Και δεύτερη ευκαιρία υπάρχει και τρίτη αλλά οι όροι και οι προϋπόθέσεις είναι χειρότεροι σε σχέση με την πρώτη. Για να πάρετε την δεύτερη ευκαιρία, θα πρέπει να πληρώσετε το 15% του συνολικού χρέους ενώ ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 26. Για την τρίτη ευκαιρία, θα πρέπει να καταβληθεί «μπροστά» το 20% της οφειλής και ταυτόχρονα να κατατεθεί εγγυητική επιστολή αορίστου διάρκειας, με την οποία θα διασφαλίζεται η πληρωμή των υπόλοιπων δόσεων.

8.      Τι μπορούν να μου κάνουν αν δεν μπω στη ρύθμιση;
Να κατασχέσουν ακίνητα και κινητά. Να βάλουν χέρι στην τραπεζική κατάθεση αλλά και τον μισθό εφόσον το ύψος του υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.
9.      Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες;
Εκτός από τις διοικητικές ποινές και τον κίνδυνο κατασχέσεων, οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν πλέον και ποινικές κυρώσεις:
  • Για χρέη από 5.000-10.000 ευρώ, φυλάκιση έως 1 έτος (προηγουμένως δεν υπήρχε).
  •  Χρέη πάνω από 10.000 -50.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (προηγουμένως φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών).
  •  Χρέη πάνω από 50.000-150.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους (προηγουμένως φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών).
  •  Χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών (προηγουμένως φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους).
10.  Τι διαφορετικό θα έχει η καινούργια ρύθμιση που προωθούν;
Οι δόσεις θα είναι περισσότερες αλλά θα είναι έντοκες με μηνιαίο επιτόκιο το οποίο θα είναι κάτω του 1%. Επίσης, θα υπάρχει ελευθερία επιλογής. Δηλαδή, ο οφειλέτης θα μπορεί να αποφασίσει και για τον αριθμό των δόσεων αλλά και για το ύψος της δόσης.
 money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου