Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Φορολαγνεία στη Δανία του Νότου


Ακούγεται συχνά πυκνά η ρήση του αείμνηστου Ζολώτα ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Η κυβερνητική φορολαγνεία, που διαλύει την επενδυτική πρωτοβουλία, αναβάλει την κατανάλωση, συγκρατεί την οικονομική δραστηριότητα, οδηγεί τα φορολογικά έσοδα στην κατάρρευση. Ολοι μπόρεσαν να το αντιληφθούν από το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτέλεσε τότε μια ελπίδα στην επιχειρηματικότητα. Την ίδια λογική υιοθέτησαν και άλλες χώρες της Ενωσης που βρέθηκαν στον κυκλώνα της κρίσης (Ιρλανδία, Πορτογαλία), οι οποίες ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να μπουν στο Μηχανισμό Στήριξης διαπραγματεύτηκαν το φορολογικό τους καθεστώς.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, αντιστεκόταν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Διά στόματος της σημερινής επιτρόπου, διατείνονταν ότι δίνοντας το χέρι στις αγορές αυτές το έκοβαν. Σήμερα, που πέρασαν χειροπέδες και στα δύο χέρια της οικονομίας και αφού ομολόγησαν την αποτυχία τους με την οιονεί παραίτηση του πρωθυπουργού, μετέτρεψαν τη «Δανία του Νότου» που υποσχέθηκαν σε Μποτζουάνα του Βορρά.
Είναι ευτυχές ότι, έστω και αργά, το ΠΑΣΟΚ ομολογεί την αποτυχία του ως πρώτο βήμα για την αλλαγή πολιτικής. Ο τόπος όμως έχει ανάγκη από την εφαρμογή γνήσιας πολιτικής από τους εμπνευστές και τους γνήσιους εκφραστές της. Η Ν.Δ. απέδειξε ότι είναι η δύναμη που οδηγεί τις εξελίξεις, μπορεί να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού και του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου