Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μικρή παράταση…




Είναι απολύτως βέβαιο ότι στη Νέα  Δημοκρατία δεν  κάνουν «πάρτι» με τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ξέρουν καλά ότι μία μέτρηση είναι μια «φωτογραφία» του πολιτικού κλίματος τη συγκεκριμένη στιγμή. Ομως, το μήνυμα που αποτυπώνεται μήνα με το μήνα είναι ότι μέσα στο κλίμα της απογοήτευσης που κυριαρχεί η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει σταθερά το προβάδισμα, ενώ η κυβέρνηση, σταθερά, χάνει πολίτες, που  εμφανίζονται εξαιρετικά απογοητευμένοι. Και η αναστροφή χρειάστηκε μόλις 20 μήνες.
Θυμηθείτε  πώς κατέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ:  «Καβάλα στο άλογο» ως πρωθυπουργός ο  Γ. Παπανδρέου. Φίλοι και αντίπαλοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι από την κάλπη είχε βγει μια ισχυρότατη κυβέρνηση. Θυμηθείτε ότι η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή δεν πέρασε ούτε ένα νομοσχέδιο με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Παπανδρέου.  Δείτε πόσα νομοσχέδια πέρασε η κυβέρνησή  του με την υπερψήφιση του Α. Σαμαρά.  Και  ο Κ. Καραμανλής δεν κατέφυγε στον Γ. Παπανδρέου  για να παραιτηθεί αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ζητώντας εκλογές, όπως κάνουν οι έντιμοι πολιτικοί, όταν βλέπουν το αδιέξοδο. Γιατί, πώς θα μπορούσε να κυβερνήσει, όταν ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι δεν ψηφίζει τον  Κ. Παπούλια για Πρόεδρο, γιατί έτσι θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ώστε να έρθει αυτός, ως πρωθυπουργός, και  να τη «σώσει»; 
Ας θυμόμαστε  και το ένα δισεκατομμύριο με το οποίο προίκισε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά την Παιδεία, σήμερα που τα ΑΕΙ βρίσκονται σε πλήρη ένδεια και  βιώνουν  την  περιφρόνηση του υπουργείου Παιδείας. Ας θυμηθούμε τα υπεσχημένα στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη «μη αύξηση» του ΦΠΑ, την «καμία έκτακτη φορολόγηση», γιατί «λεφτά υπάρχουν», και ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας ότι ο Κ. Καραμανλής είχε  ζητήσει  προεκλογικά «πάγωμα μισθών, συντάξεων, προσλήψεων αμέσως». Πέρασε ενάμισης χρόνος για να το εφαρμόσει ο Γ. Παπανδρέου, δέσμιος των συνδικαλιστών,  που τον έχρισαν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, δέσμιο της ιδεολογικής αγκύλωσης του κόμματος του πατρός του.
Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση, χάρη στον Ευ.  Βενιζέλο –και τον ελιγμό της  Β. Παπανδρέου- πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Αν θα παρατείνει λίγες ακόμη μέρες  την εξουσία της;
Οι  πολίτες   αντιμετωπίζουν  τον πρωθυπουργό ωσεί παραιτημένο. Η Τετάρτη  της   15ης   Ιουνίου θα παραμένει  ορόσημο στη σύγχρονη  πολιτική Ιστορία: Πώς ένας πρωθυπουργός παραιτήθηκε και ξε-παραιτήθηκε, γιατί η οικογένειά του μέτρησε πάνω από την πατρίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου