Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί πράξη ευθύνης




Εδώ και είκοσι περίπου μήνες παριστάνουμε τα «καλά παιδιά». Λέμε «ναι» σε όλα.  Σε αντάλλαγμα αυτής της στάσης οι εταίροι  μας  διευκολύνουν με δάνεια, επιβάλλοντας παράλληλα επαχθείς όρους.   Η  κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε και κανένας δεν ξέρει να μας πεί  πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη. Ουσιαστικά πορευόμαστε στο άγνωστο, χωρίς ελπίδα…
Ένα χρόνο τώρα κυβέρνηση και τρόϊκα,  επιμένουν σε μια συνταγή που αποδείχθηκε λάθος. Και μια λάθος συνταγή, όχι μόνο δεν θεραπεύει τον ασθενή, αλλά επιδεινώνει την ήδη βεβαρυμμένη κατάστασή του.
Με το Μεσοπρόθεσμο αυξάνουν την δόση της λαθεμένης συνταγής.  Και μας εκβιάζουν απροκάλυπτα να την πάρουμε. Θα τους κάνουμε τη χάρη;
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι κήνσορες της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αποτολμούσαν ποτέ να περικόψουν τις συντάξεις των πολιτών τους;
Θα παρουσίαζαν στα Κοινοβούλιά τους προς ψήφιση ένα έκτρωμα, όπως είναι ο λεγόμενος εφαρμοστικός νόμος;
Θα επέβαλαν αναδρομικά κεφαλικούς φόρους, όπως γίνεται με το τέλος επιτηδεύματος για το 2010;
Θα εκποιούσαν περιουσία του δημοσίου, έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων;
Θα δανειζόταν ποτέ με τοκογλυφικά επιτόκια;
Η απάντηση είναι όχι. Και είναι όχι γιατί καμιά πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική,  όταν στηρίζεται στην εξαθλίωση των πολιτών τους οποίους προορίζεται να σώσει.
Καμιά πολιτική δεν είναι υπεύθυνη,  όταν είναι αδιέξοδη.
Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας που, στα σοβαρά,  πιστεύει ότι η πολιτική του μνημονίου θα λύσει τα προβλήματα  μας.  Αλλωστε η κα Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα ότι θέλουν να αγοράσουν χρόνο! Για να κτίσουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τις δικές τους τράπεζες και να δώσουν την ευκαιρία στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Ισπανία και Ιταλία) να θωρακιστούν. Γιατί η Ευρωζώνη μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας ενδεχόμενης ελληνικής κατάρρευσης.   Αν, όμως, μπούν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων οικονομίες του μεγέθους των δυο χωρών που προαναφέραμε, τότε το πρόβλημα θα είναι της συνολικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Και της κας Μέρκελ!
Επομένως, όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται με απώτερο σκοπό, όταν επέλθει το …μοιραίο, οι συνέπειες για τους εταίρους μας να είναι διαχειρίσιμες. Να τη βγάλουν με κάποια επιφανειακά εγκαύματα!
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου,  όμως, γιατί δέχθηκε  να παίξει αυτόν τον ρόλο;
Καλά στην αρχή δεν γνώριζαν. Όμως, από το Φθινόπωρο του 2010  φαινόταν καθαρά προς τα πού πήγαινε το πράγμα και από τις αρχές του 2011 όλοι παραδεχόταν την αποτυχία του μνημονίου. Γιατί επιμένουν στην ίδια συνταγή;
Αντιλαμβάνομαι ότι τους πιέζουν και τους πιέζουν αφόρητα, Ε, και;
Επειδή τους πιέζουν, πρέπει να υποχωρούν; Πρέπει να επιμένουν σε μια πολιτική που καταστρέφει τη χώρα;
Εχει αναλογιστεί ο κ. Παπανδρέου τι σημαίνει να συγκεντρώσεις 6,5 δις σε έξη μήνες για το 2011; Δηλαδή 1 δις το μήνα; Με μια οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση; Με την ανεργία σε ύψη ρεκόρ; Με την ακρίβεια αβάσταχτη, την φορολογία ανελέητη και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται;  Εχουν καταλάβει ότι η κοινωνία δεν μπορεί άλλο; Δεν αντέχει;
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το Μεσοπρόθεσμο θα αποδειχθεί μια τεράστια αποτυχία. Ακόμα και αν  ψηφιστούν όλα τα μέτρα, θα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν! Γιατί τα συνήθη …υποζύγια, δεν έχουν άλλες δυνάμεις!
Αφού, λοιπόν, το Μεσοπρόθεσμο θα καταλήξει σε φιάσκο, τότε για ποιο λόγο να το ψηφίσουμε;
Απλά και μόνο για να  προσφέρουμε  στους άλλους το χρόνο που χρειάζονται για να  διασώσουν  τις τράπεζες τους;
Για να έρθουν οι εταιρείες τους  να αρπάξουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν από την περιουσία του δημοσίου; Ηδη η DT απέκτησε  το  10% του ΟΤΕ έναντι ευτελούς ανταλλάγματος.
Ναι, αλλά αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, τότε δεν θα εκταμιευτεί η 5η δόση!
Κατ’ αρχήν δεν μας είχαν διαβεβαιώσει ότι η 5η δόση είχε εξασφαλιστεί ανεξαρτήτως του Μεσοπροθέσμου;
Όμως πέραν αυτού, αφού απειλούν να μας εγκαταλείψουν στη μοίρα μας, μήπως πρέπει και εμείς να τους …απειλήσουμε ότι δεν  μας τρομάζει η …απειλή τους;
Στον εκβιασμό δεν υποχωρείς! Γιατί αποθρασύνεται ότι εκβιαστής και θα επανέλθει αργότερα με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όπως κάνουν καλή ώρα με το Μεσοπρόθεσμο!
Η καταψήφιση του Μεσοπροθέσμου από την Ελληνική Βουλή αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια ύψιστη πράξη πολιτικής ευθύνης, με  πολλαπλά μηνύματα.
Πρώτον, θα δείξει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα όρθια και ζωντανή! Το Κοινοβούλιο  αποτελεί , τουλάχιστον στις δυτικές δημοκρατίες, θεσμό υψίστου κύρους, που χαίρει σεβασμού. Οι ομόφωνες αποφάσεις του  είναι πράξεις εμβληματικού χαρακτήρα. Γιατί εκφράζουν τη θέληση ενός λαού. Αυτό τείνουμε να το υποτιμήσουμε. Γιατί νομίζετε οι Ευρωπαίοι πιέζουν τόσο πολύ το Σαμαρά να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο; Το κάνουν επειδή αντιλαμβάνονται τη σημειολογική (και όχι μόνο) σημασία της άρνησής του! Η ΕΕ μπορεί να τα βάλει με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Ποτέ δεν θα διανοηθεί να τα βάλλει με την Βουλή των Ελλήνων.
Δεύτερον,   θα   υποχρεώσει την Ε.Ε. να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και τις ειλικρινείς προθέσεις της.  Αν θέλουν να μας βοηθήσουν, θα πρέπει  να το κάνουν με όρους που δεν μας εξευτελίζουν. Ας είναι αυστηροί, αλλά όχι εξευτελιστικοί.  Αν δεν θέλουν να μας βοηθήσουν, τότε ας  αναλάβουν και το κόστος της απόφασής τους. Γιατί και αυτοί δεν είναι άμοιροι  ευθυνών για τα προβλήματά μας.
Τρίτον,  παρά τα όσα λένε οι Κασσάνδρες, η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν θα αποδυναμώσει τη χώρα. Θα την ενισχύσει!  Θα την ενισχύσει γιατί θα στείλει σε  όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι αποφασισμένη να αυτοκτονήσει. Δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Αυτή τη στιγμή η χρεοκοπία μας  δεν συμφέρει σε κανέναν, παρά μόνο σε μια χούφτα κερδοσκόπους που επένδυσαν σ΄ αυτήν.  Είναι προς όφελος του συστήματος να τους εξουδετερώσει διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους!
Τέταρτον,  θα αποτελέσει την αφορμή για να ξαναδούν όλοι το πρόβλημα της Ελλάδος εξυπαρχής.  Το μνημόνιο απέτυχε. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και άλλη πολιτική. Αυστηρή μεν, αλλά άλλη πολιτική. Και όπως απεδείχθη,  από τους πρωτοβουλίες  Σαρκοζί, υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Συμπέρασμα: Με  την  αντιπολίτευση αντίθετη, τον κόσμο στους δρόμους και το ακλόνητο επιχείρημα ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε, η Κυβέρνηση έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της.  Αν δεν τα χρησιμοποιήσει η ευθύνη θα είναι δική της.   Στο κάτω-κάτω δεν έχει την ηθική, πολιτική και κοινωνική εξουσιοδότηση να δεσμεύσει τη χώρα για διάστημα πέραν της θητείας της. Και αυτό είναι ένα ακόμα επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί. Και μια διέξοδος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου