Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ΝΔ οριστικά πρώτη και τέρμα η αποχή!!!



Παγιώνεται πλέον η πρωτοπορία της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η διαφορά του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά από την κυβερνητική παράταξη έχει την τάση διεύρυνσης, όπως φαίνεται από τις διαδοχικές μετρήσεις.
Στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη παρουσιάζεται πολιτική έρευνα της VPRC. Νέο και αξιοπρόσεκτο στοιχείο που προκύπτει είναι η μεγάλη μείωση της πρόθεσης για αποχή, λευκή ή άκυρη ψήφο σε σχέση με ότι καταγράφεται σταθερά εδώ και ένα χρόνο στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας. Θα έχουν δηλαδή μεγάλες εκπλήξεις οι προσεχείς εκλογές. αντιστρόφως ανάλογες όμως από τις προηγούμενες. Και επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η ΝΔ πρέπει να ρίξει βάρος στους “αναποφάσιστους” και σε εκείνους που δικαιολογημένα αποστρέφονται το σημερινό πολιτικό σύστημα.

H Εκτίμηση εκλογικής επιρροής της VPRC (Ιούνιος 2011) έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 26,0%, ΝΔ 28,5%, ΚΚΕ 13,5%, ΛΑΟΣ 7,0%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,0%, Δημοκρατική Αριστερά 3,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,0%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,5% & Λοιπά κόμματα 7,0%. Η προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας έδινε τη διαφορά στο 0,5% υπέρ της ΝΔ.

Προηγούμενες μετρήσεις

GPO: Ύστερα από χρόνια η ΝΔ είναι πρώτη σε μέτρηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 21%, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 20,1%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9,2%, ο ΛΑΟΣ 6,5%, Ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η ΔΗΑΡ 3% οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,1%, η ΔΗΣΥ 2% και το ΑΡΜΑ 2,2%. Παράλληλα, το 58,8% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον ανασχηματισμό, ενώ
το 63,2% απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο αποτελεσματική από την προηγούμενη, με μόνο το 35,5% να προσδοκά το αντίθετο.
Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου οι 2 στους 3 (66,3%) απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν αρνητικά.

ALCO: Για πρώτη φορά η ΝΔ προηγείται και σε μέτρηση της εταιρείας ALCO. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φτάνει το 1,7%, ενώ η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι το 9,7%.Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 21,3% και το ΠΑΣΟΚ 19,6%. Ακολουθούν ΚΚΕ 7,6%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, ΔΗ.ΣΥ. 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Οικολόγοι 2,3%, Άρμα Πολιτών 1,1%.

Είναι πολύ σημαντική η συγκυρία της μέτρησης της Alco, καθώς ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις των πολιτών. Παρότι καταγράφονται πρόσκαιρα  στιγμιαία οφέλη για την Κυβέρνηση, δείχνει να μένει οριστικά δεύτερη.
Η πίεση της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί και στις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζουμε και τις άλλες δύο δημοσκοπήσεις του Ιουνίου που κατέγραψαν  σταδιακά την πολιτική πρωτιά της ΝΔ:

PUBLIC ISSUE: Επτακομματική βουλή κατέγραψε  το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για  λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Η ΝΔ απέκτησε προβάδισμα κατά 4% έναντι του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% έναντι 27%, αλλά ακόμη και αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική δεν φθάνει τον πήχυ της αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει ραγδαία φθορά υποχωρεί στο 27%.

PULSE-RC: Η ΝΔ προηγήθηκε οριακά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse – RC για τον Τύπο της Κυριακής. Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούσε  το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών.

Η πίεση της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί και στις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Το επόμενο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το «χτίσιμο» της μεγάλης αυτοδυναμίας. Βήμα –βήμα αλλά χωρίς ενδοιασμούς. Με ρηξικέλευθους χειρισμούς, ανατρεπτικές προτάσεις και αποφασιστικότητα.
Και ενδεχομένως να χρειαστούν και «μεταγραφές» αλλά και «αποδεσμεύσεις», για να χρησιμοποιήσουμε τους επίκαιρους ποδοσφαιρικούς όρους…
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου