Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση το Ισραήλ και τη Συρία μετά τα τελευταία γεγονότα

Προειδοποιητικές βολές πυραύλων στη Συρία για πρώτη φορά από τον πόλεμο του '73. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon έκάνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση εκ μέρους του Ισραήλ και της Συρίας την Κυριακή, μετά από κίνηση χερσαίων δυνάμεων που έριξαν μια προειδοποιητική βολή προς στο συριακό στρατό για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Έριξαν κατευθυνόμενο κατευθυνόμενο πύραυλο μετά από αδέσποτα πυρά της Συρίας που εξερράγη στα Υψώματα του Γκολάν για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες.
Κύκλοι του Γραφείου του Μπαν αναφέρουν ότι «ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για το
ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Ζητά τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζητεί από τη Συρία και το Ισραήλ να υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης, σεβόμενοι τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους, και να υπάρξει κατάπαυση πυρός κάθε είδους σε όλη τη γραμμή. "
Το Ισραήλ εκτόξευσε τον πύραυλο αφού υπέστη ένα μπαράζ πυραύλων από τη Γάζα, βάζοντας την IDF στη θέση των εχθρικών πυρών παρακολουθώντας κατά μήκος των βόρειων και νότιων συνόρων.
"Στη μέση της Συρίας κατά τη μάχη, ένα βλήμα όλμου εκτοξεύθηκε από το συριακό στρατό και χτύπησε κοντά σε ένα [IDF] φυλάκιο στο Τελ Azeka," – αμέφερε ο Γεν. Γιοάβ Μορντεχάι.
Το κέλυφος απέτυχε να προκαλέσει τραυματισμούς ή ζημιές. Ήταν ένα από μια σειρά που έπληξε το ισραηλινό έδαφος.
"Υπό το φως της πολιτικής που έχει συσταθεί από την αρχηγός του Επιτελείου Αντιστράτηγος του IDF - Γεν. Benny Gantz, ένας γύρος προειδοποιήσεων εξαπολύθηκε πίσω στη Συρία. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές, "Πρόσθεσε ο Mordechai.
Παράλληλα, το Ισραήλ έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εκτόξευση στο Ισραήλ θα οδηγήσει "σε μια πραγματική απάντηση."
"Εμείς δεν συνεχίζουμε τις επιθέσεις, γιατί αυτό ήταν ένα βλήμα όλμου με το οποίο απαντήσαμε στην επίθεση που δεχθήκαμε," αναφέρει η πηγή.
"Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε εκτόξευση στο έδαφός μας", πρόσθεσε.
"Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τους Σύριους, ότι δεν θα είμαστε τόσο επιεικείς για ό, τι προσγειώνεται στο έδαφος μας."
Η πηγή τόνισε ότι ήδη από τώρα, το Ισραήλ και η Συρία δεν ήταν σε μια κατάσταση σύγκρουσης.
Το IDF είναι σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση επιδείνωσης της ασφάλειας τόσο στο βόρειο μέτωπο όσο και στα σύνορα με τη Γάζα.
Ο υπουργός Άμυνας και Στρατού Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, "Το μήνυμα έχει σίγουρα μεταδοθεί. Να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν θα πέσει πύραυλος; Δεν μπορώ. Αν πέσει ένα βλήμα, θα σας απαντήσουμε. "
Στη Συρία, ο Μπαράκ δήλωσε: "Μετά από μια σειρά περιστατικών βλημάτων προς το ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχω προσκαλέσει την IDF να ανταποκριθεί στην πράξη για να μην επαναληφθεί η κατάσταση. Σήμερα, ένα άλλο βλήμα όλμου εκτοξεύτηκε από τη Συρία, και προσγειώθηκε σε ένα φυλάκιο του IDF. Ο Αρχηγός του Επιτελείου διέταξε την IDF να απαντήσει με βομβαρδισμούς. Αυτό ήταν ένα σημάδι προς τη Συρία ότι δεν θα ανεχθούμε βομβαρδισμούς στο έδαφός μας. "
Η καταγγελία υποβλήθηκε και με UNDOF.
Συρία βρίσκεται στη μέση ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου για περισσότερο από ένα χρόνο, και ο Ισραηλινός Στρατός έχει εντολή να εμποδίσει την μεταφορά των μαχών πάνω στο έδαφός μας.
Πρόσθετος βομβαρδισμός στο Ισραήλ από τη Συρία θα αποσπάσει μια πιο σκληρή απάντηση, ασκώντας πολύ υψηλότερη τιμή από τη Συρία.
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν είπε στην Arutz 7 ότι το Ισραήλ έχει στείλει πολύ σαφή μηνύματα προς τη Συρία να μην αφήσει την βία να μετακυλίσει προς το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι πίστευε πως ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ έχει κατανοήσει τη σημασία της διατήρησης των συνόρων υπό ηρεμία.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα κατά μήκος των συνόρων της Συρίας, και ήταν προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα σε αυτό το μέτωπο.
Η Συμπλοκή της Κυριακής ήρθε μια εβδομάδα μετά από είσοδο τριών τανκ της Συρίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψώματα του Γκολάν το απόγευμα του Σαββάτου, και παρέμειναν εκεί για αρκετές ώρες το βράδυ.
Τα τάνκς, τα οποία είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με βαριά οπλισμένους αντάρτες της Συρίας, καταπάτησαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου