Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 1987

Τον εμβολιασμό όλων των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, έπειτα από την επανεμφάνιση του ιού της λύσσας σε αλεπού στο
Παλαιόκαστρο Κοζάνης στις 19 Οκτωβρίου. 
Το τελευταίο κρούσμα είχε καταγραφεί το 1987.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ενημέρωση που έλαβε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζήτησε την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού των αλεπούδων. 

Το πρόγραμμα θα είναι πολυετές, θα ξεκινήσει το 2013 και θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 75%, ενώ παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων και των ποιμενικών σκύλων στην Κοζάνη και στους γύρω νομούς. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς καθοριστική είναι η συμβολή των κτηνοτρόφων και των κυνηγών, με τον εμβολιασμό των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων. Οι κυνηγοί αποφεύγουν συνήθως να εμβολιάζουν τους σκύλους, εξαιτίας της λανθασμένης άποψης ότι επηρεάζεται η όσφρησή τους. 
 
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Ο ιός ενδημεί στην άγρια πανίδα στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε σκύλους αλλά κυρίως σε γάτες σε όλα τα Βαλκάνια.

http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου