Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ σε κώμα


Τελικά το ερώτημα παραμένει. Χρεοκόπησε το κράτος, το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα «κράτος εν κράτει»;
Στα σχεδόν σαράντα χρόνια της ιστορίας του, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενσωμάτωσε πολλές παθογένειες (όταν δεν τις δημιουργούσε κιόλας), είχε όμως πάντοτε το κοκαλάκι της νυχτερίδας.
Έβρισκε πάντοτε ένα τρόπο να ανανεώνεται, να αλλάζει αμπαλάζ, συνθήματα, πολιτικό προσωπικό, βασικές πολιτικές αρχές και να είναι διαρκώς στο προσκήνιο.
Υπηρέτησε με την ίδια προσήλωση τις ιδέες της  εαμικής αριστεράς, του εθνικού κέντρου και της φιλελεύθερης δεξιάς.
Πάντοτε εισέπραττε το μέγιστο στην κάλπη. Οι νίκες του μετατρέπονταν σε θριάμβους, οι ήττες σε
ξεκίνημα νέας πορείας προς την εξουσία.
Το ελληνικό κόμμα Μπάαθ εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία την «πελατοκεντρική» αντίληψη της πολιτικής. Εξέθρεψε, τάισε, έφτιαξε καριέρες εκ του μηδενός, «υποχρέωσε κόσμο και κοσμάκη».
Όλα αυτά μέχρι την έλευση της τρόικας. Από τότε ακολούθησε μια σταθερά καθοδική πορεία, με πυκνά άλματα προς τα κάτω…
Οι κοινωνικές  αναφορές χάθηκαν, οι πελάτες προτιμούν το νέο μαγαζί της Κουμουνδούρου που θυμίζει έντονα το παλιό στην Χαριλάου Τρικούπη που αγάπησαν. Και οι πελάτες εκτός από δίκιο, έχουν πάντα και πλούσια …συναισθήματα νοσταλγίας.
Στα τελευταία της ίσως επεισόδια, το «σίριαλ» της Μεταπολίτευσης γράφεται από έναν αρρωστημένα ευφυή σεναριογράφο.
Η Κυβέρνηση τρικολόρ μετατράπηκε σε «ενός ανδρός αρχή». Τα τρία στιβαρά κόμματα που την αποτελούσαν, έφθασαν να είναι ο Σαμαράς και μετά το χάος…
Ο κύριος Κουβέλης, μετά τη δεξιά στροφή στην καριέρα του, η οποία και υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να αποφύγει τις συμπληγάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στα σίγουρα.
Αριστερός άνθρωπος με ευαισθησίες, δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα-τέρατα,,.
Θα κινηθεί στα σίγουρα και με την επόμενη ευκαιρία, θα κοιτάξει να μην ταυτιστεί  με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συμβεί αυτό, θα χάσει την πολιτική του επιρροή…
Το ΠΑΣΟΚ κρατιέται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές της ΝΔ. Αν μιλούσαμε για επιχειρήσεις, η συγχώνευση διά απορροφήσεως θα ήταν η μόνη λύση για να σωθεί η προβληματική εταιρεία.
Στην πολιτική τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.  Τα αθροίσματα δεν είναι μηχανιστικά. Αν αμφιβάλλετε ρωτήστε τον Τζήμερο, τον Μάνο και τον Βαλλιανάτο…
Οι νεοδημοκράτες παρακαλούν να μη διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μαίνεται ένας πόλεμος όλων εναντίον όλων και ο καθένας ξεχωριστά κατά του Βενιζέλου.
Οι πασόκοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον …Σαμαρά.
Αν και ποτέ δεν θα το πουν δημόσια, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παρελκυστική τακτική και το «ροκάνισμα του χρόνου» από τον Πρόεδρο της ΝΔ, είναι οι παράγοντες που έχουν κρατήσει τη χώρα «μέσα στο παιχνίδι».
Ποντάρουν δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ τα ρέστα τους στην επιτυχία της στρατηγικής Σαμαρά!!!
Τραγική ειρωνεία ενός πολιτικού συστήματος που ξεπέρασε τα όρια του…
Θεωρούν ότι μόνο έτσι θα βγει το κόμμα από το κώμα και μόνο από αυτό το δρόμο οι ίδιοι ατομικά θα διασωθούν ως πολιτικές οντότητες…
Η δήλωση στήριξης του …Πάγκαλου στον Σαμαρά ήταν …εκκωφαντική.
Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να ψηφίσει τα μέτρα για να σώσει εκτός από τη χώρα και τον εαυτό του.
Μετά θα διαπραγματευθεί για να πάρει όσα περισσότερα Υπουργεία μπορέσει. Για να φανεί μέρος της λύσης, παράγοντας σταθερότητας και προοπτικής…
Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου