Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ «Ενα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία»

Το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, «θα είναι έτος καμπής για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δεδομένο ότι αναμένεται βελτίωση της χρηματοδότησης και λόγω της εισροής κεφα
Το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, «θα είναι έτος καμπής για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δεδομένο ότι αναμένεται βελτίωση της χρηματοδότησης και λόγω της εισροής κεφαλαίων από την Ευρώπη
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
«Οι επόμενες εβδομάδες, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Γιατί ένα λάθος στις σταθμισμένες επιλογές μας, μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης με απρόβλεπτα δεινά για τον τόπο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών εισηγούμενος το περασμένο Σάββατο στην αρμόδια Επιτροπή, τον νέο προϋπολογισμό. Έχοντας κατά νου τις δυσκολίες των κυβερνητικών συγκατοίκων που αντιμετωπίζουν ορατά προβλήματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι «η δέσμη αυτών των μέτρων έρχεται σωρευτικά στις μεγάλες θυσίες και βάρη που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κάποιοι λένε ότι αυτό
που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι ένας ωμός εκβιασμός. Δυστυχώς όμως αυτή είναι μια ωμή πραγματικότητα. Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία οι βουλευτές και μέσω αυτών το Έθνος δεν κλήθηκαν να πάρουν τόσο δύσκολες αποφάσεις. Έχω όμως την πεποίθηση ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Ενισχύοντας τη γραμμή Σαμαρά, υποσχέθηκε ότι η σκληρή δέσμη μέτρων που θα τεθεί σε ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη, «είναι η τελευταία που καλείται να λάβει η κυβέρνηση» και απευθυνόμενους στους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, επισήμανε «κάναμε πολλά. Σηκώσαμε τεράστια βάρη και μείναμε όρθιοι. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι είναι άδικο και παράλογο για μας και τις μελλοντικές γενιές να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια, τώρα που οι συνθήκες έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν». Αντίθετα μάλιστα από ό,τι τον επικρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ισχυρίστηκε, ότι «η ελληνική πλευρά πέτυχε μέσα από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και επιδιώκει να επιτύχει και άλλα» και ανέφερε ενδεικτικά:
«Πρώτον και βασικότερο, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά επιπλέον δύο χρόνια. Εάν δεν την είχαμε, τότε τα μέτρα στην διετία θα ήταν 19 δισ. ευρώ και όχι 13,5 δισ.».
«Δεύτερον την εφαρμογή ενός μηχανισμού δημοσιονομικής υποστήριξης για την αποφυγή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιτήρησης».
«Τρίτον, τη βελτίωση του φορολογικού συντελεστή για ελεύθερους επαγγελματίες, την ελάφρυνση των οικογενειακών εισοδημάτων για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ, την παροχή επιδόματος θέρμανσης αν και δεν προβλεπόταν στον φετεινό προϋπολογισμό, τη μετάθεση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2013, την αποδοχή της πρότασης για την είσπραξη των οφειλών ύψους 550 εκατ. από τις τράπεζες και τη θέσπιση νέων δράσεων για την ανεργία από το επόμενο έτος».
Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι «η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, οι καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η έλλειψη ιδιωτικοποιήσεων και λόγω της φημολογίας ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή καθώς και η αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, έχουν φέρει το πρόγραμμα εκτός πορείας».
Όμως συμπλήρωσε αισιόδοξα, ότι χάρη στις θυσίες των πολιτών, η χώρα έχει επιτύχει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, μολονότι, πριν από λίγο καιρό, όπως παρατήρησε «φαινόταν να έχει πάρει την άγουσα για την δραχμή».
Το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, «θα είναι έτος καμπής για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δεδομένο ότι αναμένεται βελτίωση της χρηματοδότησης και λόγω της εισροής κεφαλαίων από την Ευρώπη, αλλά και της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, όπως και της εξάλειψης των αβεβαιοτήτων για τη πορεία της χώρας».
Δίνοντας το μήνυμα ότι «δεν είναι όλα μαύρα», αλλά ότι αντίθετα η ελληνική οικονομία «παραμένει ζωντανή» ο υπουργός που σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι «είμαστε μια χώρα που, ενώ έχουν πέσει οι μισθοί, δεν έχουν πέσει ανάλογα οι τιμές», ανέφερε τις επόμενες προτεραιότητες.
«Είμαστε από τους πιο σκληρά εργαζόμενους λαούς στην Ευρώπη, αλλά χωρίς η ανταγωνιστικότητά μας να είναι σε ίδια επίπεδα» σχολίασε και απαρίθμησε τα βασικά μέτωπα, ξεκινώντας από την κατάργηση όλων των επαγγελματικών εμποδίων στην αγορά εργασίας. «Ακόμα και η Κούβα έχει λιγότερους περιορισμούς από εμάς» αρκέστηκε αιχμηρά να πει και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους εκτελωνιστές, όπου οι αλλαγές θα μειώσουν όπως εκτίμησε το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, στους εκτιμητές, φοροτεχνικούς, συμβούλους, επαγγέλματα υγείας, περίπτερα, ταξιδιωτικά γραφεία και φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Περιουσιολογίο
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη, για επίσπευση του Εθνικού Περιουσιολογίου, την δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού ελέγχου που θα εντοπίζει έγκαιρα τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την κατάργηση μεγάλου αριθμού φόρων υπέρ τρίτων και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών.
Στους αντίποδες, η ΔΗ.ΜΑΡ. με την εισηγήτρια Ασημίνα Ξηροτύρη και τον ειδικό εισηγητή Ν. Τσούκαλη, διεμήνυσαν ότι το κόμμα τους, ως δύναμη ευθύνης, συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση με απώτερο στόχο την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα εργασιακά και τα θέματα της ανάπτυξης. Σκληρή κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω του εισηγητή του Ε. Τσακαλώτου έκανε λόγο για προϋπολογισμό με χρώμα νεοφιλελευθερισμού και ταξικές ρυθμίσεις που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ και ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για χαριστική βολή που γυρίζει τη χώρα στα χρόνια της Κατοχής.
Την παράσταση έκλεψε και πάλι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης ο οποίος αφού αρχικά δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, στη συνέχεια και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, επέρριψε την ευθύνη στους πρακτικογράφους της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι το μόνο που δήλωσε ήταν ότι θα καταψηφίσει το σκέλος του προϋπολογισμού που αφορά στο υπουργείο Εργασίας...
Ωμή πραγματικότητα
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι «η δέσμη αυτών των μέτρων έρχεται σωρευτικά στις μεγάλες θυσίες και βάρη που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κάποιοι λένε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ένας ωμός εκβιασμός. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι μια ωμή πραγματικότητα».
Τελευταία μέτρα
Ενισχύοντας τη γραμμή Σαμαρά, υποσχέθηκε ότι η σκληρή δέσμη μέτρων, που θα τεθεί σε ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη, «είναι η τελευταία που καλείται να λάβει η κυβέρνηση» και απευθυνόμενους στους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, επισήμανε «κάναμε πολλά. Σηκώσαμε τεράστια βάρη και μείναμε όρθιοι. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι είναι άδικο και παράλογο για μας και τις μελλοντικές γενιές να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια, τώρα που οι συνθήκες έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου