Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αναγνωρίζονται και μεταπτυχιακά κολεγίων εκτός Ε.Ε

Αναγνωρίζονται και μεταπτυχιακά κολεγίων εκτός Ε.ΕΚαι μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα, συνεργαζόμενα με πανεπιστήμια χωρών εκτός της Ε.Ε θα αναγνωρίζονται σύντομα στη χώρα μας βάσει του Μνημονίου 3, υπό την προϋπόθεση τα τα Ιδρύματα αυτά να είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς, που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.
Όπως προβλέπει ήδη το άρθρο 7, "τα Κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της
αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες Αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών".

Πλέον, διευκρινίζεται ότι στην κατηγορία των κολεγίων, συμπεριλαμβάνονται και οι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Αίρεται έτσι η προϋπόθεση που ίσχυε έως σήμερα, ότι για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών, θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει απλώς να ορίσει τους διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις δύο κατηγορίες πτυχίων. Τα περισσότερα κολέγια δίνουν πτυχίο σε τρία χρόνια, ενώ τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια σε τέσσερα.

Στο νέο μνημόνιο έχει ήδη συμπληρωθεί ο νόμος περί κολεγίων, που θεσπίστηκε πριν δύο χρόνια στη χώρα μας και ορίζεται ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανωτάτης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και θα έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων.

Προβλέπεται, τέλος, ότι τα κολέγια, όπως και όλα τα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, θα πρέπει να λάβουν νέες άδειες λειτουργίας έως την 31η Αυγούστου του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου