Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικό ναρκοπέδιο για τη Μέρκελ η ευρωπαϊκή βοήθεια στη Κύπρο

Την ίδια ώρα που η Κύπρος ζητάει δανειακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 10 δις ευρώ, για την ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα μεγάλο δίλημμα. Το αν και κατά πόσο πρέπει να δοθεί αυτή η βοήθεια στη Κύπρο. Και αυτό γιατί, σύφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, μυστική έρευνα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), υποστηρίζει ότι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι που έχουν επενδύσει τα παράνομα χρήματά τους στη Κύπρο.
Όπως σημειώνει το Spiegel, o λόγος δεν είναι άλλος από την ανεπίσημη έρευνα
των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία το ποσό των 10 δις ευρώ θα ωφελήσει στην ουσία στην θωράκιση παράνομων επενδύσεων που έχουν κάνει πλούσιοι Ρώσοι στη Μεγαλόνησο.

Όπως είναι γνωστό, Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες, έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την αγορά πολυτελών κατοικιών στις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου. Πανάκριβα διαμερίσματα και πολυτελείς βίλες αλλά και μαγαζιά με ρωσικά εδέσματα με τη συνοδεία βότκας συνθέτουν ένα ‘’φιλορωσικό’’ τοπίο, που ολοκληρώνεται με το άγαλμα του Αλεξάντερ Πούσκιν και την ύπαρξη ρωσικών ορθόδοξων εκκλησιών αλλά και ιδιωτικών σχολείων στα οποία τα μαθήματα διεξάγονται στη ρωσική γλώσσα.
Ενώ λοιπόν η Λεμεσός, κατακλύζεται από το ρωσικό στοιχείο αλλά και από το ρωσικό χρήμα, η οικονομία της Κύπρου, βρίσκεται σε ύφεση ως απόρροια των στενών επιχειρηματικών σχέσεων της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Tα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας πολλών δις που έχουν στη κατοχή τους οι κυπριακές τράπεζες έχουν πλέον μηδαμινό αντίκρισμα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Έτσι, μόλις το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας απευθύνθηκε στην Ε.Ε για δανειακή υποστήριξη. Τα 2,5 δις ευρώ που χορηγήθηκαν από τους Ρώσους έχουν ήδη εξαντληθεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν είναι αρνητικός σε ένα επιπλέον δάνειο ύψους 5 δις ευρώ.
Κάπως έτσι, το ‘’μπαλάκι’’ της ευθύνης πέφτει πια στα χέρια της καγκελαρίου, που πρέπει να αποφασίσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τους Ευρωπαίους εταίρους τους το αν μια τέτοια βοήθεια δύναται να παρασχεθεί στη Κύπρο.
Σημαντικό, πρόσκομμα στη λήψη της τελικής απόφασης, είναι πρόσφατη μυστική έρευνα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), κατά την οποία από το δάνειο των 10δις ευρώ αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι που έχουν επενδύσει τα παράνομα χρήματά τους στη Κύπρο.
Είναι γνωστό πως οι Ρώσοι έχουν ευνοηθεί πολύ από το επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί στη Κύπρο, όπου οι τράπεζες δεν ενοχλούν, η φορολόγηση είναι χαμηλή και η ανωνυμία στις υπεράκτιες εταιρείες καλά κρατεί.
Πρόκειται για μια κατάσταση που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 όταν η Κύπρος επέβαλε πολύ μικρή φορολόγηση ώστε προσελκύσει ναυτιλιακές εταιρείες που είχαν νηολογημένα τα πλοία τους στη Λεμεσό. Το αποκορύφωμα ήρθε ωστόσο με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι Ρώσοι έπρεπε να βρουν ασφαλές, φορολογικά, καταφύγιο για τα χρήματά τους, εκτός της Ρωσίας για να είναι σε θέση σε μελλοντικό χρόνο να αντλήσουν κεφάλαια από εκεί και να τα επενδύσουν ξανά στη χώρα τους.

Γερμανικό δίλημμα
Από τη μία λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως μια ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας θα είχε ως αποτέλεσμα την προάσπιση επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα παράνομης δραστηριότητας.
Από την άλλη, με μία εντελώς αποσταθεροποιημένη οικονομία, η Κύπρος θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων και άλλες χώρες, πολύ μεγαλύτερες, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως η BND επεσήμανε πως ναι μεν η Κύπρος έχει υιοθετήσει τύποις όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο αυτοί είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστοι.
Συγκεκριμένο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία, περιλαμβάνει πληθώρα αναφορών στη Κύπρο και μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για 150 υποθέσεις διαφθοράς εμπεριέχει αρκετές εταιρείες και λογαριασμούς κυπριακής προέλευσης.

Πολιτικό ναρκοπέδιο
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική καθώς ήδη οι Γερμανοί φορολογούμενοι δυσανασχετούν με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα την οποία επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιοι.
Τώρα, οι ίδιοι φορολογούμενοι θα επωμιστούν τα 2 από τα 10 δις ευρώ της βοήθειας προς την Κύπρο και αυτό συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό ναρκοπέδιο για την Άνγκελα Μέρκελ.
Θα πρέπει δηλαδή να δικαιολογήσει μια ενίσχυση σε μια χώρα στην οποία ‘’βασιλεύει’’ το μαύρο χρήμα και οι παράνομες δραστηριότητες και μάλιστα ρωσικών, δηλαδή εξω-ευρωπαϊκών, συμφερόντων.
Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια ενίσχυση υπέρ μιας οικονομικής – ‘’ξιπασμένης’’ ελίτ που ξοδεύει αλόγιστα χρήματα σε υπερπολυτελείς δραστηριότητες χωρίς να συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για να εγγυηθούμε καταθέσεις παράνομου ρωσικού χρήματος σε κυπριακές τράπεζες».
Γρηγόρης Καυκιάς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου