Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Την πόρτα εξόδου βλέπουν όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ

Την πόρτα εξόδου βλέπουν όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠΤην έξοδο σε όσους υπαλλήλους μπήκαν στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, δείχνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν χωρίς διαδικασία αξιολόγησης είναι υποψήφιοι για υπαγωγή στο καθεστώς διαθεσιμότητας,  το οποίο συμφωνήθηκε με την τρόικα και θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Στο κριτήριο αυτό κατέληξε το υπουργείο προκειμένου να επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί στις λίστες διαθεσιμότητας μετά την κατάργηση οργανικών μονάδων των υπουργείων και τη μείωση εργαζομένων σε άλλους φορείς, όπως δήμοι ή οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό κείμενο του υπουργείου
Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω της διαδικασίας αναμένεται να καλυφθεί μέρος των 2.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο για το 2012, καθώς και άλλων 25.000 για το επόμενο έτος.
Το μαχαίρι που θα μπει στις οργανικές θέσεις μέσω της αξιολόγησης και της μείωσης των δομών κατά μέσον όρο 50% θα υποδείξει στην πράξη και τους εργαζομένους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος και σε περίπτωση που δεν μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο.
«Σε μια υπηρεσία στην οποία έχεις, για παράδειγμα, 13 υπαλλήλους διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα δεις αν μπορεί να εξυπηρετηθεί το έργο της με λιγότερους και θα μειώσεις τον αριθμό των οργανικών θέσεων αυτής της ειδικότητας», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου.
Στην πράξη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για αποχώρηση βρίσκονται υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώτες ειδικότητες και θέσεις που θα καταργηθούν είναι αυτές της Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης και οι περισσότεροι από 35.000 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου του 2004 ή άλλες αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και οι οποίοι είχαν προσληφθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα εκτός ΑΣΕΠ.
Οσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% των βασικών αποδοχών τους για ένα έτος - ποσό όμως που θα συμψηφίζεται και θα αφαιρείται από το εφάπαξ σε περίπτωση αποχώρησης. Παράλληλα, στο διάστημα της παραμονής τους σε διαθεσιμότητα θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε φορείς που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμη και σε άλλες περιοχές από εκείνες όπου βρίσκεται ο αρχικός φορέας απασχόλησής τους.
«Υπάρχουν δύο εκδοχές για την οριστική απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη αφορά το ενδεχόμενο να μη δεχθούν μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία και η δεύτερη αν παρέλθει το χρονικό περιθώριο ενός έτους χωρίς να βρεθεί θέση αντίστοιχη με τα προσόντα τους», σημειώνουν πάντως από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου