Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ξεμπλοκάρουν κονδύλια για τους μικρομεσαίους


Κυβερνητική ομάδα για την ανάπτυξη συγκροτήθηκε χθες, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προήδρευσε μιας συνεδρίασης διάρκειας 6 ωρών, με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς των παραγωγικών υπουργείων.
Το… μίνι υπουργικό συμβούλιο, ξεκίνησε να συνεδριάζει, στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Συντάγματος, στη 1 το μεσημέρι και ολοκλήρωσε στις 7 το απόγευμα. Συμμετείχαν στη σύσκεψη οι υπουργοί που χειρίζονται ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή διαδικασία, και συγκεκριμένα οι υπουργοί ΥΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, αλλά και
υφυπουργοί.
Η αρχή
Η χθεσινή συζήτηση ήταν η πρώτη μιας σειράς άλλων που θα ακολουθήσουν, με στόχο να επιτευχθεί ένας συνολικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη. Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει και πάλι στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε ένα δεκαήμερο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ.
«Πρέπει να είμαστε φοβερά συντονισμένοι, όχι γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Πρέπει τα πράγματα να τρέξουν γρήγορα», είπε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς, στους οικονομικούς συντάκτες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κάθε υπουργός ανέλυσε τα πιο σημαντικά θέματα του υπουργείου του. Έχει πολλές φορές παρατηρηθεί στο παρελθόν «το ένα υπουργείο να έρχεται σε αντιπαράθεση με ένα άλλο. Τώρα θα έχουμε έναν αρμόδιο, συνέργειες θετικές και όχι αντιπαλότητες», είπε ο κ. Σαμαράς.
Σημείωσε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, παραγωγικό, οικονομικό μοντέλο για να μπούμε στη διαδικασία ανάπτυξης και παρατήρησε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. «Τα υπουργεία υπακούουν στην ίδια στόχευση. Χρειάζεται μια σχέση δεμένη, σφιχτή, να μη χάνουμε χρόνο και χρήμα, να υπάρχει προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που εισέρχεται στην οικονομία», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ανανέωση…
Η επόμενη συνάντηση της άτυπης διυπουργικής για την ανάπτυξη θα ξαναγίνει σε 10 μέρες πάλι στο υπουργείο Ανάπτυξης και ως τότε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχουν τελειώσει ορισμένα ζητήματα για να «ακολουθήσουν διμερείς επαφές και για να μπουν μπροστά όσα πρέπει».
«Έχω την αισιοδοξία ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Βάζουμε μπροστά το πλάνο ανάπτυξη. Είμαστε μια ομάδα ανάπτυξης», είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μπορεί να προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ελευθέρωση πόρων
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ: δίνεται η δυνατότητα να επεκτείνεται από τις τράπεζες η αποπληρωμή των δανείων αυτών μέχρι τον Μάιο του 2014, οπότε και λήγουν τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που συνιστούν το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ.
Ακόμη, σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις, ώστε να απεμπλακούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που είναι «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και εμφανίζουν χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά απορρόφησης.
Μιχάλης Βουτσαδάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου