Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Στον ΤτΚ: Ο συναγερμός Σαμαρά η αγωνία Βενιζέλου το "παρών" της ΔΗΜΑΡ και το μέτωπο του Όχι


Σε θέση μάχης εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης βρίσκονται πλέον τα κόμματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν τις τελευταίες προσπάθειες προσέγγισης με τη ΔΗΜ.ΑΡ., στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί με κατ’ ιδίαν συναντήσεις να περιορίσει τις απώλειες σε λιγότερο από τρεις με τέσσερις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να κυριαρχήσει κλίμα εναντίον των μέτρων εντός και εκτός Βουλής, ποντάροντας στην περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση της τρικομματικής κυβέρνησης, πέραν δηλαδή αυτής που έχει ήδη υπάρξει με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κατάσταση συναγερμού την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.,
που θα συνεδριάσει σήμερα, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να εισέρχεται στην αίθουσα της Ολομέλειας την Τετάρτη, με επίσημη γραμμή το «παρών», το κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές δεν έχει την πολυτέλεια ούτε μίας διαρροής, καθώς ο Νίκος Σταυρογιάννης και ο Νίκος Νικολόπουλος έχουν πλέον ανεξαρτητοποιηθεί.
Οι προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα εμφανιστεί συμπαγής, όπως συνέβη με την πρόβα τζενεράλε της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις, και όπως λένε «ακόμα και μία διαρροή θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους που θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες».
Ο Ευ. Βενιζέλος, έχοντας αποδυναμωθεί από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, πραγματοποιεί την ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τον Κώστα Σκανδαλίδη, που μαζί με τον Γιάννη Κουτσούκο και τον Θεόδωρο Παραστατίδη αναμένεται να μην υπερψηφίσουν, ενώ -αν και δεν έχει ενημερώσει επισήμως τη Βουλή- ο Μιχάλης Κασσής έχει κατά δήλωσή του ανεξαρτητοποιηθεί και θα καταψηφίσει. Η Ιπποκράτους εκφράζει αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να εμφανιστεί την Τετάρτη με τουλάχιστον 29 «ναι», είναι όμως και άλλοι βουλευτές, πέραν των προαναφερθέντων, που αποτελούν ερωτηματικά.
 

Τα δύο πιθανά σενάρια δείχνουν υπερψήφιση
ΤΑ ΠΛΕΟΝ πιθανά σενάρια είναι δύο και προβλέπουν υπερψήφιση των μέτρων. Το σενάριο της καταψήφισης (από τη στιγμή που η ΔΗΜ.ΑΡ. απορρίπτει την αποχή, δεν υπάρχει σενάριο έγκρισης των μέτρων με σχετική πλειοψηφία, που επίσης είναι απευκταίο πολιτικά) συνδέεται μεν με ραγδαίες εξελίξεις, ακόμα και με πρόωρες εκλογές, απορρίπτεται όμως από Μαξίμου και Ιπποκράτους. Στο Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα θα υπερψηφιστούν και την αισιοδοξία ότι από την ψηφοφορία της Τετάρτης η κυβέρνηση θα ενισχυθεί πολιτικά.
Το πρώτο σενάριο -εφόσον δεν υπάρξουν διαρροές προς το «ναι» από τη ΔΗΜ.ΑΡ.- αφορά στην υπερψήφιση των μέτρων από τουλάχιστον 155-156 βουλευτές (127 της Ν.Δ. και τουλάχιστον 28-29 του ΠΑΣΟΚ), που θεωρείται πιθανό και επαρκές (από Μαξίμου και Ιπποκράτους), ώστε η κυβέρνηση να δώσει με αξιώσεις τη μάχη του Προϋπολογισμού και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, αλλά και μετά, σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.
Το δεύτερο σενάριο αφορά στην υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων από έναν αριθμό βουλευτών κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία των 151, κάτι που θα προκαλέσει νέους ισχυρούς κραδασμούς στην κυβέρνηση και θα δώσει στην αξιωματική αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας, υπό την οποία η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει. Πολύ περισσότερο όταν ακολουθούν νέες κρίσιμες μάχες είτε στις Βρυξέλλες είτε εντός της ελληνικής Βουλής, με κρίσιμες ψηφοφορίες νέων και δύσκολων μνημονιακών υποχρεώσεων να ακολουθούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου