Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μπλόκο Βουλγαρίας στο ευρωπαϊκό όραμα των Σκοπίων

Μπλόκο Βουλγαρίας στο ευρωπαϊκό όραμα των ΣκοπίωνΕνστάσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεβ στον αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε επίπτροπο, Στέφαν Φούλε κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των Σκοπίων για την "προπαγάνδα" εναντίον της χώρας του και τη "χειραγώγηση της ιστορίας".

"Οι αρχές στα Σκόπια θα ξεκλειδώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας όχι μέσω προπαγάνδας και εκστρατείες μάρκετινγκ, αλλά μέσω πραγματικών
μεταρρυθμίσεων και δράσεων για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Βουλγαρία δεν μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό της Ε.Ε στην κυβέρνηση των Σκοπίων, που συστηματικά διαχέει μια ιδεολογία μίσους προς τη Βουλγαρία", είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

"Είναι στρατηγικά σημαντικό για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι των γειτόνων της, χωρίς αξιώσεις και χειραγωγήσεις. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να σταματήσει με την αντιβουλγαρική εκστρατεία, και τη χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων" συνέχισε ο ίδιος.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο επίτροπος, λέγοντας ότι "οι εταίροι δεν πρέπει να περιμένουν πολύ πίσω από την πόρτα".

"Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι δεν είναι καλό να αφήσουμε τους εταίρους μας να περιμένουν έξω από την πόρτα για πολύ καιρό […] Θεωρώ ότι η ένταξη αποτελεί το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης του εθνικισμού και είμαι πεπεισμένος, ότι η απομόνωση ενισχύει τον εθνικισμό" είπε στον Ρ. Πλεβνέλιβ ο Σ. Φούλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου