Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς προς υπουργούς: Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέ

Σαμαράς προς υπουργούς: Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέΣτο εσωτερικό στρέφει την προσοχή του πλέον ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο  υπουργικό συμβούλιο έδωσε οδηγίες στους υπουργούς του και τους επέστησε την προσοχή ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες, αλλά για σκληρή δουλειά. 
Στόχο-χρονοδιαγράμματα ανά υπουργείο, αυστηρή επιτήρηση των υπουργείων από τον ίδιο και βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας με καλύτερο συντονισμό ήταν τα σημεία στα οποία έδωσε έμφαση. Στόχος πια της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “To τελευταίο διάστημα είχαμε το μεγάλο ζήτημα της
ευρωπαϊκής μάχης. Αυτή η μάχη τερματίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δεν θέλω να ακούσω θριαμβολογίες, πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία  όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα”.
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι έκανε τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά απέδωσε εύσημα και στους υπουργούς που, όπως είπε, “τα δώσατε όλα σε σημείο αυτοθυσίας ακόμα και σε βάρος της υγείας σας, όπως έγινε με τον Αντώνη Ρουπακιώτη”.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε: “Τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας. Η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι πλέον αξιόπιστη. Δεν θα επιτραπεί  σε κανέναν να τραυματισει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέ, συντονισμένους. Συνεχίζουμε , πρέπει να τρέξουμε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία, και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα".
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα τρίπτυχο που θα διέπει στο εξής την λειτουργία των υπουργείων: “Αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος του κάθε υπουργείου και γι' αυτό υπάρχει η εποπτεία. Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών. Το ζητούμενο είναι ο συντονισμός των υπουργείων με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, κ. Τάκη Μπαλτάκο, υπεύθυνο”.
Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η ανάπτυξη: “Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου, και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός. Ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας και εκεί θα κριθούμε".
Τρίτο σημείο είναι η διαμόρφωση σωστού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις: “Θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου ΣταΪκούρα και κάθε υπουργού, που το υπουργείο του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Συνολικά ανέρχονται σε 9,3 δισ., από τα οποία τα 850.000.000 αφορούν επιστροφή φόρων. Είναι θέμα αξιοπιστίας του κράτους”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες. Με καλύτερη δημόσια διοίκηση και ταχύτερα αποτελέσματα. Σας υπόσχομαι να είμαι κοντά σας, θα βάλετε στόχο-χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται, πήραμε από την Ευρώπη πιστοποιητικό καλής διακυβέρνησης, που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται”.
Από τους υπουργούς πήρε το λόγο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε: “Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας . Τον Ιούλιο στο Eurogroup το κλίμα ήταν εχθρικό, τώρα είναι όλοι φίλοι μας. Όπως είπαν και στην Ευρώπη, η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου