Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Βίντεο-σοκ από Συρία! Κόβουν τ΄ αυτιά νεκρών!



Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν μέλη των δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Άσαντ να σκοτώνουν κρατούμενους και να κόβουν τα αυτιά από τις σορούς τους, ύστερα από τη δημοσιοποίηση ενός άλλου βίντεο που δείχνει αντικαθεστωτικούς να εκτελούν στρατιώτες το οποίο προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το εν λόγω οπτικό υλικό μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο με τον ξυλοδαρμό και την δολοφονία κρατουμένων στρατιωτών από αντάρτες.

"Τα βίντεο αυτά μας τα έστειλαν ακτιβιστές ύστερα από την προβολή πριν από δύο ημέρες ενός βίντεο που
δείχνει αντάρτες να διαπράττουν ωμότητες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

"Το καθεστώς διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πρώτη μέρα της επανάστασης, αλλά αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα της άλλης πλευράς", είπε ο ίδιος.
Ενα βίντεο, το οποίο ο Αμπντέλ Ραχμάν είπε ότι γυρίστηκε τον Ιούλιο στην περιοχή της Λαττάκειας, στα βορειοδυτικά της χώρας, δείχνει έναν άνδρα με στρατιωτική περιβολή να κρατάει ένα ακρωτηριασμένο αυτί και ένα μαχαίρι και να γελάει μπροστά στην κάμερα.

"Αυτό είναι το αυτί ενός σκύλου--θα τους δώσουμε το μάθημά τους", λέει ο εμφανιζόμενος άνδρας αναφερόμενος στους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει επτά ακρωτηριασμένα πτώματα πεσμένα στο έδαφος. Από μια ομάδα μαχητών με στρατιωτικές στολές ξεπροβάλλει κάποιος και πλησιάζει ένα από τα πτώματα από το οποίο κόβει το αυτί. Στη συνέχεια ακούγεται κάποιος άλλος να φωνάζει "Δώσε το αυτί του στα σκυλιά".
Ένα άλλο βίντεο που γυρίστηκε το Φεβρουάριο στη νότια επαρχία Νταράα δείχνει μαχητές--κάποιοι με πολιτική περιβολή και άλλοι με στρατιωτικές στολές-- να πυροβολούν με αυτόματα όπλα εναντίον μιας ομάδας ανδρών που είναι πεσμένοι στο έδαφος και ανήκουν στις τάξεις των ανταρτών.
"Αυτοί είναι οι ένοπλοι, τα σκυλιά, οι βρωμεροί! ", φωνάζει ένας άνδρας στο βίντεο.
Οι αντικαθεστωτικοί δέχτηκαν έντονη κριτική μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει μέλη τους να χτυπούν και να εκτελούν στρατιώτες ύστερα από επιθέσεις την Πέμπτη σε σημεία ελέγχου κοντά στη βορειοδυτική πόλη Σαρακέμπ.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι το βίντεο δείχνει τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου και προειδοποίησε ότι "θα κληθούν να λογοδοτήσουν" εκείνοι που διαπράττουν ωμότητες, ενώ το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους.
"Αν θέλουμε μια νέα, δημοκρατική Συρία, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούμε να σιωπούμε για κανένα έγκλημα, όποιος κι αν είναι ο δράστης", είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν.
Την ίδια ώρα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα της Συρίας, As-Saoura, απέκλεισε σήμερα κάθε διαπραγμάτευση με τον κυριότερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.
Η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η αντιπολίτευση "δεν διαφέρει σε τίποτα από τους ένοπλους ετρεμιστές μισθοφόρους".
Εξάλλου, αντίθετοι σε όποια διαπραγμάτευση εμφανίστηκαν και προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν στο Αμάν.
Σε ανακοίνωσή τους που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι απορρίπτουν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν προηγηθεί η απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ.
Σήμερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σε ολόκληρη τη χώρα σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δέκα πολίτες.
Οι αντάρτες, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επιτέθηκαν σήμερα σε μια αεροπορική βάση και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκονται στην Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου