Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κόσσοβο: ο "κόμβος" της μεταφοράς ναρκωτικών στη δυτική Ευρώπη




 Μια ενδιαφέρουσα πτυχή για τον ρόλο του Κοσσόβου στην μεταφορά ναρκωτικών από την Ασία ( Αφγανισταν-Πακισταν δια μέσου Τουρκίας)  στην δυτική Ευρώπη εντοπίσαμε σε ανάλυση  με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον σην Πρίστονα   και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Ατιφέτα Γιαχιάγα και τον πρωθυπουργό Χασίμ Τάτσι.

Η ''Βαλκανική Διαδρομή'' των ναρκωτικών είναι μόνο ένα τμήμα της ανάλυσης που υπογράφεται από τον συνεργατη της ''Φωνής της Ρωσίας'' κ. Κωνσταντίν Κατσάλιν με τίτλο «Η παγίδα του Κοσόβου» έχει σφυρηλατηθεί στις ΗΠΑ.

'' Την παραμονή των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από τη νατοϊκή αεροπορία, γράφει, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κυκλοφόρησε μια ειδική έκθεση, στην οποία ήδη από τότε παρουσιάζονταν ξεκάθαρα, πως οι ομάδες του Κόσοβο ελέγχουν το 70% περίπου της αγοράς ηρωίνης στη Γερμανία και στην Ελβετία. Τα Βαλκάνια έχουν συνδεθεί με διαδρομές, που ξεκινούν στη Νότιο-Ανατολική Ασία. Η βασική δίαυλος μεταφοράς, η οποία είναι γνωστή ως η Βαλκανική Διαδρομή, μεταφέρει το 80% των ναρκωτικών για πώληση στην Ευρώπη.

Το όπιο, που έχει καλλιεργηθεί στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, το επεξεργάζονται στη Τουρκία, και μετά, μέσω του Κοσόβου και της Τσεχίας το στέλνουν σε άλλες περιοχές της ηπείρου. Η μαφία του Κοσόβου έχει δυνατές θέσεις στο λιμάνι του Καλέ της Γαλλίας, μέσω του οποίου η Βαλκανική Διαδρομή περνά στη Μεγάλη Βρετανία. Διασυνδέεται με την τουρκική και την βουλγαρική μαφία, χρησιμοποιεί Τσέχους μεταφορείς για την μεταφορά της ηρωίνης σε άγγλους διανομείς. Οι λαθρέμποροι έχουν σχηματίσει συμμαχίες με τους εγκληματικούς εταίρους τους στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης και της Соsa Nostra.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, συνεχίζει ο αναλυτής της ΦτΡ, στις Βρυξέλλες άρχισαν να μιλούν για το ότι τώρα εκεί θα νικήσουν ολοκληρωτικά την εμπορία ναρκωτικών. Όμως δεν υπήρχε καμία καταπολέμηση της μαφίας, και ούτε θα υπάρξει. Είναι μια απίστευτα κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, στο οποίο ανήκει σήμερα το 90% όλης της ηρωίνης στο κόσμο, τα κέρδη από την διακίνηση ναρκωτικών στο «ανεξάρτητο» Κόσοβο θα παραμείνουν ως η κύρια πηγή εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όλη η περιοχή – η Αλβανία, το Κόσοβο και η ''Δυτική Μακεδονία'' ( σ.σ. έτσι αναφέρει την FYROM) – αποτελούν σήμερα μια μεγάλη αποθήκη ναρκωτικών, στην οποία όλοι μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Και η καταπολέμηση των ναρκωτικών και τις διακίνησής τους θα εμφανίζεται μόνο στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου