Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οι όροι Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝΣτη δημοσιότητα βγήκαν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Την ανακοίνωση ακολούθησε βοθτία του των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο.Οι όροι για την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζων έχουν ως εξής.Οι όροι προβλέπουν την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (CoCos) που να αντιστοιχούν ως το 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών και την κάλυψη του υπολοίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου τράπεζας προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 
 Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει, ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο,
για να ανέλθει το Core Tier I σε τουλάχιστον 9%, μπορεί να καλυφθεί από μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια και προνομιούχες μετοχές.
   Οι τράπεζες με τον τρόπο αυτόν θα αντλήσουν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. Έτσι, τράπεζες με θετικά ίδια κεφάλαια, θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.
   Η υπουργική απόφαση τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
   Ειδικότερα, όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι ίση με ή κατώτερη από τη μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:
   - Ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των πενήντα ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και
   - την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.
   Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή οι μετοχές των οποίων τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι ίση με ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.
ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου