Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Το «πράσινο» ρεκόρ με 17 (στους 33) διαρροές!



Από τη Βουλή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η εικόνα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, με το αντάρτικο των βουλευτών του να μην έχει προηγούμενο. Το νομοσχέδιο και τα άρθρα για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμάνια μπορεί να υπερψηφίστηκε, ο κυβερνητικός συνασπισμός ωστόσο υπέστη βαριά ήττα λόγω του αντάρτικου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της αρνητικής στάσης της ΔΗΜ.ΑΡ. βλέποντας να καταψηφίζονται σημαντικά άρθρα, όπως η κατάργηση της εισφοράς μηχανικών στο ΤΕΕ και η ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.

Το πάρτι στο ΠΑΣΟΚ άρχισε με την έναρξη της ψηφοφορίας και ολοκληρώθηκε με τους 17 από τους 33 βουλευτές να ψηφίζουν εκτός κομματικής γραμμής, γεγονός που μεταφράστηκε και ως ευθεία
αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου. Πέρα όμως από το ενδοπασοκικό θρίλερ, το αντάρτικο προκάλεσε τον έντονο κυβερνητικό πονοκέφαλο εν όψει της ψηφοφορίας μέτρων και Προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι όποιος προσπάθησε να παρακολουθήσει τις μεταλλάξεις του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη και την Τετάρτη βγήκε ζαλισμένος. Αρχικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε όχι απλά να μπει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ αλλά να μπουν όλοι οι δημοσιογράφοι και όχι να εξαιρεθούν οι «αριστοκράτες». Στη συνέχεια συμφώνησε, αλλά προκειμένου να το ψηφίσει ζήτησε να εξαιρεθούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Εν μέσω διαβουλεύσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους των δημοσιογράφων, ο κ. Στουρνάρας έδειξε ανυποχώρητος λέγοντας ότι «όσο είμαι εγώ υπουργός όλα τα ταμεία Υγείας θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ». Και ενώ έπειτα από αυτή τη διακήρυξη Στουρνάρα το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να βρίσκει γραμμή λέγοντας «παρών» στο άρθρο για το ΤΕΕ και καταψηφίζοντας την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, το πρωί της επομένης, πριν από την ψηφοφορία, προκλήθηκε νέο μπάχαλο. Δράστης, ο βουλευτής Επικρατείας Πύρρος Δήμας, ο οποίος προφανώς δεν είχε καταλάβει τι γινόταν και ψήφισε ναι σε όλα. Στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε πανδαιμόνιο, με τον εισηγητή του βουλευτή Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλο να ζητάει να παρακαμφθεί η σειρά ώστε να ψηφίσει αυτός για να δώσει γραμμή στους υπολοίπους. O κ. Βενιζέλος προτίμησε να μείνει στο γραφείο του και να μην ψηφίσει.

Συνολικά οι 17 διαρροές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν στα πρόσωπα των κ. Κακλαμάνη, Κασσή, Μπόλαρη, Δριβελέγκα, Σκανδαλίδη, Μωραΐτη, Ντόλιου, Παραστατίδη, Χατζή Οσμάν, Τριαντάφυλλου, Δήμα, Χρυσοχοΐδη, Κρεμαστινού, Γρηγοράκου, Κεδίκογλου, Γκερέκου και Τζάκρη, οι οποίοι σε διάφορα άρθρα ο καθένας παρεξέκλιναν της κομματικής γραμμής.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ούτε ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜ.ΑΡ. (εκεί ο μόνος που παρεξέκλινε, υπέρ όμως των αποκρατικοποιήσεων, ήταν ο Β. Οικονόμου).


Γ. Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου