Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Επικοινωνιακά παιχνίδια Σαμαρά για λύση Κάνουν λόγο για τεχνικό κενό €10 δισ.

Επικοινωνιακά παιχνίδια Σαμαρά για λύση Εντείνει τη χρονική πίεση ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επισημαίνοντας με κάθε ευκαιρία ότι τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα, χωρίς όμως να θέτει επί τάπητος τις συνέπειες μιας νέας αναβολής ή παράτασης. Η προσέγγιση Γιούνκερ δείχνει ότι μπορεί ο ίδιος να έχει αναλάβει κάοποια πολιτική δέσμευση αλλά δεν μπορεί να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό ούτε της Γερμανίας ούτε του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιμένει σε διαρροές για προοίμιο συμφωνίας και για τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν ώστε να κλειδώσει το deal. Στα όσα λέγονται σε δημοσιογράφους από πηγές της κυβέρνησης αποσιοπώνται πλήρως οι λεπτές ισορροπίες και το ευμετάβλητο
σκηνικό και  δίνεται η εντύπωση πλήρους σύμπλευσης.
 «Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα», δήλωσε μετά τη διακοπή των εργασιών της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Όπως είπε, «η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του ευρωπαίου αξιωματούχου και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα και είχε μεγάλη διάρκεια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί μέσω των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων, φαίνεται ότι το χρέος το 2020 θα έχει υποχωρήσει στο 129%, που σημαίνει ότι με βάση τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ θα έπρεπε να βρεθούν ακόμη 18 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές διαρρέουν στα media ότι το Ταμείο κάνει ένα βήμα προσέγγισης, αποδεχόμενος το χρέος να κυμανθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Πρόκειται για μια υποχώρηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ, η οποία διευκολύνει την εξεύρεση λύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα.
Το Euroworking Group βρίσκεται σε διρκή συνεδρίαση αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αναζητώντας τεχνικές λύσεις σε κενά και ασάφειες ώστε να δοθεί ένα πλήρες σχέδιο στο Eurogroup τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου