Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μπροστά η Ν.Δ καταλληλότερος ο Αντ.Σαμαράς...όλη η δημοσκόπηση της RASS

Τη δραματική περιδίνηση στην οποία βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση όσο και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου, καθώς και τα στοιχεία της κατάρρευσής τους, δείχνει με εμφατικό τρόπο η πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από τις 27 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε δείγμα 2.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο).
Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε έρευνα της RASS μετά τις εκλογές περνά μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (κατά 1,3%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το ΠΑΣΟΚ προηγούνταν κατά 0,9%). Μπροστά περνά τώρα και ο Αντ. Σαμαράς έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα...
για την πρωθυπουργία (κατά 1 μονάδα). Μπροστά και η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης, κατά 17 μονάδες!

Αλλά πέραν των ποσοτικών στοιχείων, η πλήρης κατάρρευση του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του λαμβάνει χαρακτηριστικά μη αναστρέψιμου κλίματος και σε άλλα στοιχεία, ποιοτικά και ποσοτικά:

- Κατ’ αρχάς εμφανίζεται εντελώς διχασμένη η βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις, γύρω στο 50% των ψηφοφόρων του στις τελευταίες εκλογές εμφανίζεται να απορρίπτει τις επιλογές του Γιώργου και της κυβέρνησης, εκφράζει απογοήτευση, οργή, απαισιοδοξία και δεν πιστεύει ούτε στην καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης ούτε στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ενώ αντίθετα φαίνεται να επικροτεί τις επιλογές του Σαμαρά!

- Σε ορισμένες ερωτήσεις το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν και απορρίπτουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης είναι αρκετά μεγαλύτερο του «μισού»!

- Είναι χαρακτηριστικό ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 48,5%, ενώ το υπέρ της ΝΔ «ισοζύγιο διαρροών» είναι της τάξης του 8 προς 1,1. Σοβαρές διαρροές εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και προς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ!

- Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου κάθε άλλο παρά φαίνεται να προσφέρει ανάσα στην κυβέρνηση, αφού το 86,3% (!) πιστεύει ότι έρχονται χειρότερες μέρες, ενώ το 69,6% αισθάνεται περισσότερη ανασφάλεια!

- Επίσης, το 70,9% εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε ξεπούλημα της χώρας!

- Το 74,2% δεν θέλει να δοθεί στον Γιώργο δεύτερη ευκαιρία, ενώ για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 50,1%, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών!

- Κονιορτοποιείται εξάλλου το βασικότερο εκβιαστικό επιχείρημα της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, ότι δηλαδή η Ευρώπη θα μας οδηγούσε σε χρεοκοπία. Το 77,6% πιστεύει ότι δεν θα μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε!

- Δικαιώνεται, αντίθετα, με μεγάλα ποσοστά, πάνω από 60%, η στρατηγική του Σαμαρά να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και να αντιστέκεται στις πιέσεις των Ευρωπαίων για «συναίνεση».

- Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι, εκτός της ΝΔ, με ανεβασμένα ποσοστά εμφανίζονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Δημοκρατική Αριστερά και Άρμα Πολιτών. Αντίθετα, πεσμένα είναι τα ποσοστά του ΛΑΟΣ...

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου .

• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 23,1% (έναντι 24,5% της προηγούμενης δημοσκόπησης).
• Η ΝΔ 24,4% (έναντι 23,6%).
• Το ΚΚΕ 7,8% (έναντι 7,5%).
• Ο ΛΑΟΣ 4,8% (έναντι 5,4%).
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% (έναντι 3,1%).
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3% (έναντι 3,2%).
• Η Δημοκρατική Αριστερά 2,3% (έναντι 1,8%).
• Η Δημοκρατική Συμμαχία 2,4% (έναντι 1,9%).
• Το Άρμα Πολιτών 2,2% (έναντι 1,7%).
• Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 20,8% (έναντι 22,1%).

Στην παράσταση νίκης  η ΝΔ προηγείται με 54,8%, έναντι 37,8% του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και το 40,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, όπως και το 68,9% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ!

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία  περνά για πρώτη φορά μπροστά ο Αντ. Σαμαράς με 31,5%, έναντι 30,5% που θεωρεί καταλληλότερο τον Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο εδώ συνεχίζει να προηγείται ο... «Κανένας», με 36,8%.


Ακόμα χειρότερες
μέρες και ξεπούλημα!

Ενδεικτική της μεγάλης κατάρρευσης της κυβέρνησης και του Γιώργου προσωπικά είναι η απάντηση στο ερώτημα, αν τώρα (δηλαδή μετά και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου) θα βελτιωθεί η κατάσταση, όπως είναι το κυρίαρχο επιχείρημά τους, ή θα χειροτερεύσει . Ένα συντριπτικό 86,3% πιστεύει ότι μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες και μόνο το 10,5% κάνει λόγο για αρχή του τέλους της οικονομικής κρίσης! Ότι μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες πιστεύει και το 78,4% (!) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 97,8% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ!

Επιπλέον το βασικότερο αίσθημα που αισθάνεται ο λαός μετά και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι η ανασφάλεια (69,6%) και μόνο το 22,3% δηλώνει πως αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια . Μάλιστα ανασφάλεια δηλώνει ότι αισθάνεται και το 50,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Ενδεικτικό της απαξίωσης και απόρριψης των βασικών επιλογών της κυβέρνησης είναι και το τι απαντούν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα τι θα συμβεί με το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης . Ένα συντριπτικό 70,9% απαντά ότι η χώρα οδηγείται σε ξεπούλημα (!), ενώ μόνο το 24,1% πιστεύει ότι οδηγούμαστε σε ανασυγκρότηση! Ότι οδηγούμαστε σε ξεπούλημα πιστεύει και το 53,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 91,1% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ!

Ναι στις εκλογές, όχι σε δεύτερη ευκαιρία στον Γιώργο!

Αλλά η κατάρρευση και του Γιώργου προσωπικά, που επίσης για πρώτη φορά εμφανίζεται με εμφατικό τρόπο σε δημοσκόπηση, προκύπτει και από άλλα ποιοτικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα:
• Το 74,2% των ερωτηθέντων δεν θέλει να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στις επόμενες εκλογές και μόνο το 23,6% έχει τη διάθεση να του τη δώσει !
• Μεταξύ όσων δεν του δίνουν δεύτερη ευκαιρία είναι και το 49,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009!
• Επίσης, η πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 50,1%, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, έναντι 37,9% που επιθυμεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τον βίο της .
• Αλλά και ο ανασχηματισμός φαίνεται να εξάντλησε τη δυναμική του. Συγκεκριμένα, το 60,7% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης μετά τον ανασχηματισμό, το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το 13,6% ότι θα πάνε χειρότερα.
• Ότι δεν θα αλλάξει τίποτα πιστεύει και το 45,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!
• Επίσης απορρίπτεται με ένα συντριπτικό 77,6% το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι αν δεν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο θα οδηγούμασταν σε χρεοκοπία. Μόνο το 19,2% πιστεύει ότι θα μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε!


Δικαίωση Σαμαρά

Σε αντίθεση με την κατάρρευση του προφίλ του Γ. Παπανδρέου και παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, με τη συνδρομή και του Καρατζαφέρη και της Ντόρας, η εικόνα του Αντ. Σαμαρά εμφανίζεται βελτιωμένη και ο αρχηγός της ΝΔ δείχνει να δικαιώνεται σε βασικές του επιλογές.

Συγκεκριμένα:

- Το 61,2% των ερωτηθέντων ζητά απ’ τον Αντ. Σαμαρά να παραμείνει σταθερός στην αντιμνημονιακή του πολιτική , ενώ το 32,2% επιθυμεί να συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης...

- Το 62% τον επικροτεί για την αντίστασή του στις πιέσεις των Ευρωπαίων να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και μόνο το 30,2% θα ήθελε να υποχωρήσει στις πιέσεις.

- Να αντισταθεί στις πιέσεις επιθυμεί και το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 76,7% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ.

Παρόν της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου