Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τι μάθαμε από τον Τσίπρα, ελέω Βαρουφάκη...

Τι μάθαμε από τον Τσίπρα, ελέω Βαρουφάκη...Αν μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Βαρουφάκη για το ποιοι και πώς μας κυβερνούν ακόμα και τι (δεν) σκέφτονταν για το μέλλον της χώρας, λίγες ημέρες μετά μάθαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πώς εξέλαβε την εκλογική του επικράτηση το φθινόπωρο του 2015.

Είπε -έτσι απλά- ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ALPHA: εφόσον ο κόσμος με ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη μεταστροφή μας από το «Οχι» στο «Ναι» και την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, όλα τα προηγούμενα παραγράφηκαν.

Σε αδρές γραμμές ισχυρίστηκε ότι… δεν κορόιδεψε κανέναν με το θρυλικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που έσκιζε μνημόνια, αύξανε μισθούς, συντάξεις και γενικώς έταζε ζωή χαρισάμενη. 
Αυτά ήταν… last year, ή, για την ακρίβεια, ίσχυαν για το πρώτο εξάμηνο. Εκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, με ψηφισμένο ένα νέο σκληρό πακέτο μέτρων, και τις κέρδισε. Αρα ήξεραν τι ψήφιζαν όλοι.

Εκ πρώτης όψεως το επιχείρημα του Τσίπρα φαίνεται λογικό, αφού τον ξαναψήφισαν όσοι τον ξαναψήφισαν μερικές μόλις ημέρες μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015. Αλλωστε το δικαίωμα της ψήφου δίνεται σε ενήλικες και μόνο, κάτι σαν το «adults in the room» που είπε και η Λαγκάρντ και το έκανε τίτλο ο Βαρουφάκης.

Μια άλλη ανάγνωση, όμως, της ίδιας παραδοχής φανερώνει την κυνικότητα του πρωθυπουργού και την τρομακτική ευκολία του να ψεύδεται. 
Γιατί πολύ απλά γνωρίζει το ίδιο καλά με όλους γύρω του που ασχολούνται στοιχειωδώς με τα κοινά ότι οι πολίτες απλώς εξαπατήθηκαν για ακόμη μία φορά. 
Αυτός άλλωστε ήταν και ο σχεδιασμός των αιφνιδιαστικών εκλογών: 
να πιάσουν την κοινή γνώμη στη θερινή ραστώνη, την αντιπολίτευση χωρίς πυξίδα και να ξανακερδίσουν την εξουσία χωρίς τους ενοχλητικούς βουλευτές τους (Αριστερό Ρεύμα) που απλά δεν μπορούσαν να κοροϊδέψουν κατάμουτρα τον κόσμο που τους ψήφισε και να του πουν όλα αυτά που λένε σήμερα οι κυβερνώντες.

Δεν μπορούσαν να αποθεώνουν (περί τα τέλη του 2015) τη Μέρκελ, τις αγορές, τις ίδιες ακριβώς επενδύσεις και τους επενδυτές που κατακεραύνωναν (στις αρχές του ίδιου έτους) για να εκλεγούν.

Το ότι εξαπατήθηκε ο κόσμος και το κατάλαβε με μια… μικρή πλην κρίσιμη καθυστέρηση γίνεται αντιληπτό, άλλωστε, και από την πρωτόγνωρη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μεταστροφή των δημοσκοπήσεων-τάσεων της κοινής γνώμης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% σε λιγότερο από 10 μήνες έχασε 10 μονάδες και σε 15 μήνες 20 μονάδες. 
Τώρα κινείται στο 15% και οι ίδιοι θεωρούν ως στόχο να πάρουν στις εκλογές 20%.

Θα είχε αξία τουλάχιστον το «…συγγνώμη, δεν ήξερα τότε και έκανα πολλά λάθη» που επίσης είπε στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, αν είχε μετέπειτα -κατά την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης- δείξει σημεία ειλικρινούς μεταμέλειας και προσπάθειας παραγωγής έργου για την Ελλάδα.
Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι τρώει πολύ χρόνο στην ίντριγκα και τη σκευωρία σε όποιον δεν του αρέσει ή έστω δεν του… κάθεται.


Τ.Καραμήτσος
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου