Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πες κι άλλα Γιάνη. Αργότερα το «Γουδή»…

Πες κι άλλα Γιάνη. Αργότερα το «Γουδή»…Ο Γιάνης είναι από τη φύση του λαλίστατος. Γεννημένος σταρ, θα ήταν αδύνατον να σωπάσει. 
Έτσι κι αλλιώς η «εγωφυής» libido του, τον αναγκάζει σε έναν διαρκή δημιουργικό οίστρο. Εμπνέεται, φαντασιώνεται, σχεδιάζει, γράφει και δίνει συνεντεύξεις. Πάντοτε όμως, οποιαδήποτε κι αν είναι το θέμα της κουβέντας, είναι «αποκαλυπτικός»!

Δεν είναι βεβαίως, ο μοναδικός. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων που μοιάζουν στον Γιάνη. Απλά δεν ασχολούνται με την πολιτική. Η ασυγκράτητη ζωογόνος δύναμη που τους παρακινεί για δραματοποίηση των πάντων είναι κατάλληλη για το θέατρο, για την τέχνη γενικότερα, για τον αθλητισμό (ατομικά αθλήματα…), για δημοσιογραφία, πανεπιστημιακή καριέρα …. Όχι όμως για την οικονομική διαχείριση μιας σχεδόν πτωχευμένης χώρας!

Ο Τσίπρας τον διάλεξε βέβαια, για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Για την ιδιαιτερότητα στη σύλληψη και την μοναδικότητα στον «αντισυστημικό» σχεδιασμό. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο, άλλος οικονομολόγος που να διαθέτει την «τόλμη» του Γιάνη. Ούτε και το μπρίο της αυτοπεποίθησης και της βεβαιότητας.

Πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του για τα sms που αντάλλασε με τον «Αλέξη» από τα οποία φαίνεται ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 ο πρωθυπουργός συζητούσε για το σχέδιο Σόιμπλε περί Grexit. Επόμενο είναι η Νέα Δημοκρατία να την ονομάζει «σκοτεινή περίοδο» και προτείνει εξεταστική επιτροπή.

Πέρα όμως, από τις επικίνδυνες αποστολές Βαρουφάκη, άλλοι πέντε υπουργοί – και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- είχαν στο μυαλό τους το Grexit. Κάποιοι άλλοι μάλιστα, πήγαιναν ακόμα πιο πέρα. Μέχρι και ανατροπή του πολιτεύματος είχαν στο μυαλό τους.

Το ερώτημα είναι τώρα το εξής: Η περίπτωση Βαρουφάκη – πρωτοφανής αναμφισβήτητα- αλλά και όλοι οι τότε σχεδιασμοί της κυβέρνησης συνιστούν ή όχι επιλήψιμο γεγονός για προσφυγή στο Ειδικό Δικαστήριο; Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά δεν είχαν ούτε την συναίνεση των εταίρων στην ΕΕ ούτε των Αμερικανών ούτε των αγορών. Και το σημαντικότερο, ούτε την έγκριση του ελληνικού λαού που τους εξέλεξε χωρίς να έχει ιδέα τι είχαν στο μυαλό τους.

Παρόλα αυτά, δεν είμαι σίγουρος ότι, κάποια στιγμή, θα τεθεί θέμα παραπομπής τους. Εκείνο που έχει ανάγκη η χώρα είναι η σταθερότητα και η διαχείριση της διοίκησής της από σοβαρούς ανθρώπους. Επομένως, το μόνο κέρδος από την συνέχεια των αποκαλύψεων, είναι να αντιληφθεί ο μέσος Έλληνας τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο αδιέξοδο σχήμα εξόδου από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Να κατανοήσει σε ποιους ανέθεσε την «λυτρωσή» του από τα μνημόνια και την έξωθεν επιβολή της κανονικότητας…

Όσο για τον Γιάνη, δεν είναι ώρα ακόμα να τον συλλάβει κανείς. Η ηρωοποίησή του- την οποία επιδιώκει- δεν είναι θέμα της στιγμής. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο Γιάνης είναι η καλύτερη καταγγελτική φωνή για την κυβέρνηση. Αρκεί, να υπάρξει κάποια επεξηγηματική μετάφραση από την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η κοινή γνώμη συνεχίζει να τον λατρεύει σαν ένα πολύχρωμο και ευδιάθετο «καρτούν» .

Ποιο είναι το ιστορικό συμπέρασμα; Ότι, για άλλη μία φορά, η χώρα σώθηκε από τους ξένους. Όχι τόσο από τον φιλελληνισμό τους αλλά από την ρεαλιστική τους προσέγγιση. 
Η χώρα είναι ήδη αναπόσπαστο μέλος μιας ευρύτερης δυτικής στρατηγικής που δεν μπορεί να ρισκάρει με τα σχέδια του κάθε απίθανου τύπου. Του κάθε νάρκισσου που εκλέγει ο «σοφός» ελληνικός λαός για να γίνει ήρωας στα ψυχεδελικά του οράματα…


Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου