Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Θα ρημάξουμε

Θα ρημάξουμεΒαριά η λέξη του τίτλου. 
Αλλά πως να αποδώσεις ωμά αυτά που θα μας βρουν όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον χαβά της. 
 
Να φέρει τα πράγματα όπου την βολεύουν. Να μείνει στην εξουσία και το 2018. Να μας πείσει ότι θέλει ανάπτυξη αλλά δεν την αφήνουν οι δανειστές... Κρύβοντας την εμφανή της απέχθεια στην ιδιωτική οικονομία. Το μίσος της προς τους ιδιώτες.

Βεβαίως και οι δανειστές (με πυρήνα τους Γερμανούς και τη γνωστή παρέα του grexit) δεν διευκολύνουν και την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζοντας το (αναμφίβολα υπερβολικό) μαστίγιο και κρατώντας σε μεγάλη απόσταση το καρότο της αξιολόγησης και τη δόση των 6,1 δισ.

Γνωρίσαμε το "μαστίγιο και καρότο” το 2014. Στην πλάτη του Σαμαρά όταν τόλμησε να πει "σκίζουμε μνημόνια” και να μοιράσει ελεημοσύνες στους φτωχούς. Το είδαμε και στην πλάτη του Βαρουφάκη όταν τόλμησε να προβάρει... στους δανειστές τις βλακώδεις "τακτικές του παιχνιδιού” του.

Αλλά ποιο είναι το σοβαρότερο πάτημα των δανειστών για να μας κάνουν τον βίο αβίωτο και να μας εμπαίζουν με υπερβολές;

Είναι οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα ανοίξουν την οικονομία και την αγορά σε βάρος της κλειστής κρατικής οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις (ουσίας) που (έτσι και αλλιώς) έχει ανάγκη η οικονομία, για να επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά και η κοινωνία για να οραματισθεί ξανά.

Τι κάνουμε όμως εμείς από το 2009 μέχρι και το 2016 εκτός από τη διάλυση της αστικής κοινωνίας, της μεσαίας τάξης και της οικονομίας με τις αλλεπάλληλες φορολογικές ταφόπλακες;

Κάνουμε εκλογές, δημοψηφίσματα, ξανά εκλογές, ανασχηματισμούς, και βρίζουμε στον αέρα... τους δανειστές. Τους οποίους στη συνέχεια εκλιπαρούμε να μας πληρώσουν τις δόσεις για να αποφύγουμε χρεωκοπία και στάση πληρωμών!!!

Εάν οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η ισοπέδωση της αγοράς ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ ήταν οι "μεταρρυθμίσεις” που έκαναν οι Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σαμαράς καλά να πάθουμε όσοι μένουμε ακόμη στην Ελλάδα.

Ακόμη χειρότερος είναι ο μεταρρυθμιστικός... αριστερός "οραματισμός” της προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διετία 2015-2016 που κυβέρνησε. Και αναφέρομαι στα γνωστά μας περί δίκαιης ανάπτυξης της αριστεράς που διαφέρει από τους άλλους και άλλες καθημερινές μπαρουφολογίες...

Για αυτό ας δούμε μόνο πέντε "μεταρρυθμίσεις” (από αυτές που επικαλούνται ως "μοχλούς” ανάπτυξης) για να συμπεράνουμε αν είμαστε έτσι σε θέση να πατήσουμε στον κάλο... τους δανειστές προβάλλοντας λόγους εναρμόνισης όχι σε υποδείξεις και συστάσεις αλλά και σε εκείνα που έχουμε υπογράψει....

Κατ' αρχήν εκτός από κάτι καραγκιοζιλίκια σε Επιτροπές της Βουλής και τις διαβουλεύσεις του... διαδικτύου απολύτως τίποτε από αυτά που νομοθετήθηκαν (μέσα σε ένα-δύο εβδομάδες), για απλούστευση αδειοδοτήσεων, για αναπτυξιακό νόμο, για νέα χωροταξική πολιτική, δεν αποτέλεσε αντικείμενο πραγματικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Ο ΟΟΣΑ (που επικαλούνται) έχει κάνει κάπου 400 συστάσεις για εργαλεία και για να κουκουλώσουν την υποχρέωση πέρασαν, στον νόμο για τις αδειοδοτήσεις, μόνο τις 100. Για τις 300 βλέπουμε... Βεβαίως η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ θέλει δουλειά που δεν θα προλάβει να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο αναπτυξιακός νόμος που ψήφισαν στη Βουλή και δεν σταματάει να διαφημίζει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ούτε έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί (χωρίς παραπέρα αποφάσεις και πράξεις). Και κυρίως χωρίς χρήματα που δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν.

Η νομοθεσία για τις αδειοδοτήσεις με την Υπηρεσία Μιας Στάσης είναι σκέτο καραγκιοζιλίκι καθώς δεν άφορα όλες τις μορφές επιχειρήσεων και δράσεων αλλά όποιες θεώρησαν αυθαίρετα οι καρεκλοκένταυροι βολικές. Για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμοστούν πρέπει να εκδοθεί μεγάλη σειρά υπουργικών αποφάσεων. Και αν η υπόθεση σκοντάψει ηλεκτρονικά παίρνεις τα μπογαλάκια σου και κατασκηνώνεις στα υπουργεία...

Στη νέα χωροταξική νομοθεσία τίποτε δεν είναι απολύτως σαφές. ΄Όλα διατυπώνονται ως κουβάρι... που για να ξετυλιχτεί θα χρειαστούν διοικητικές πράξεις επί πράξεων... Και ερμηνείες επί ερμηνειών.

Κοντολογίς πρόκειται για "πνεύμα και γράμμα” μεταρρυθμίσεων... που υποτίθεται ότι είναι για την ανάπτυξη αλλά έγινε κάτω από την πίεση του "...άντε να τελειώνουμε με τα προαπαιτούμενα και άσε τους επενδυτές να βουρλίζονται...”.

Στο κάτω-κάτω δεν χάθηκε και ο κόσμος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι με την "ταξική πάλη” και όχι με τα συμφέροντα της ιδιωτικής ολιγαρχίας. 
 
Και θα θεωρούσαμε ευχής έργο να ακούγαμε ή να διαβάζαμε κυβερνητική άποψη πως θα προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές μόνο με τα παραπάνω "μεταρρυθμιστικά” νομοθετήματα. Για να συνεχίσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.


Γ.Κράλογλου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου