Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΙΕΠ: Ενημέρωση για τα «Νέα Ελληνικά» της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2016-17



Ι.Ε.Π. logo-  Κατά το σχολικό έτος 2016-17, στην Α ́ και Β ́ Λυκείου των ΕΠΑ.Λ., στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, θα αξιοποιηθούν τα εγχειρίδια «Νέα Ελληνικά» των Κ. Αγγελάκου, Χρ. Αργυροπούλου, Α. Καραβέλη και Μ. Ραυτοπούλου για την Α ́ τάξη και «Νέα Ελληνικά» των Κ. Αγγελάκου, Χρ. Δελή, Ελ. Κατσαρού, Κ. Κωνσταντινίδη και Δ. Μπαλιάμη-Στεφανάκου για τη Β ́ τάξη. Τα εγχειρίδια αυτά, σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν ήδη αναρτημένα στη διεύθυνση: http://www.pi-schools.gr/lessons/hellenic/  και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ02 έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να τα αναζητήσουν. Σε κάθε περίπτωση, σε έντυπη μορφή θα βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία.
- Τα συγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια στηρίζονται στο πρόγραμμα σπουδών που έχει δημοσιευθεί
στο ΦΕΚ 2319/τ.Β'/31.12.1999, εισήχθησαν στην επαγγελματική εκπαίδευση το 2000 και αξιοποιήθηκαν στη διδασκαλία μέχρι το 2005.
- Σύμφωνα με το προαναφερθέν πρόγραμμα σπουδών, στα σχολικά εγχειρίδια «Νέα Ελληνικά», η διδασκαλία της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας οργανώνεται με τρόπο ενιαίο και τα δύο γνωστικά αντικείμενα συνεξετάζονται σε όλη τη διδακτική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η διδασκαλία της λογοτεχνίας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, με κοινό στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων κατανόησης και παραγωγής ποικίλων κειμένων, σε διαφορετικές περιστάσεις επικοινωνίας.
-  Η συνδιδασκαλία Γλώσσας και Λογοτεχνίας απαιτεί προσοχή για να μη γίνει σε βάρος του ενός ή του άλλου αντικειμένου. Εξάλλου, κάθε ένα από τα δύο αντικείμενα έχει τη δική του, ιδιαίτερη διδακτική μεθοδολογία η οποία παραμένει σεβαστή. Τα εγχειρίδια παρακινούν τον εκπαιδευτικό να υιοθετήσει ποικίλες διδακτικές μεθόδους και τεχνικές προσέγγισης, με έμφαση στην ενθάρρυνση της ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών/τριών στην κατεύθυνση της δημιουργίας κριτικών αναγνωστών.
- Στην αρχή του σχολικού έτους 2016-17 θα αποσταλούν στα σχολεία αναλυτικές οδηγίες διδασκαλίας και θα διοργανωθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΠΕ02.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου