Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τι έγινε στη συνάντηση με τον Περιφερειακό Δ.Ε. Αττικής



Την Παρασκευή, 30-5-2014, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων της Αττικής. Συμμετείχαν σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε, σύλλογοι γονέων και κλιμάκιο της ΔΟΕ.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δέχτηκε μια 15μελή αντιπροσωπεία των παραπάνω συλλογικοτήτων προκειμένου να υπάρξει διάλογος για το θέμα των συγχωνεύσεων.
Ανέλαβε την ευθύνη για το θέμα των συγχωνεύσεων λέγοντας ότι υπέβαλε προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας που αφορούσαν μόνο συστεγαζόμενα σχολεία. Δεν έχει σημασία αν οι προτάσεις υποβλήθηκαν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που προέβλεπε σχετικό έγγραφο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Κεδίκογλου. Όσο για το αν οι προτάσεις αυτές ήταν και προτάσεις των αρμόδιων
Διευθυντών Εκπαίδευσης απάντησε ότι υπάρχει επαφή του με τους αρμόδιους Διευθυντές, αλλά για περεταίρω απαντήσεις προέτρεψε να απευθυνθούμε στους ίδιους.
Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και λάθη στις προτάσεις αυτές και γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν σχετικές διορθώσεις. Ανέφερε ότι την Πέμπτη 29-5-2014 έγινε συνάντησή του με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης προκειμένου να διορθωθούν οι παραπάνω αστοχίες. Ζήτησε και από τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των φορέων στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μην ισχύσει η συγχώνευση σχολικών μονάδων.
Οι νέες προτάσεις για συγχώνευση που θα υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας ( μέχρι την Τετάρτη 4-6-2014 ) θα αφορούν μόνο συστεγαζόμενα σχολεία που έχουν την ίδια αυλή. Σχολεία που οι αυλές τους χωρίζονται με μαντρότοιχο ή είναι σε διαφορετικό επίπεδο δε θα προταθούν για συγχώνευση. Συστεγαζόμενα σχολεία θεωρούνται δε, όσα σχολεία προβλέπει το ΠΔ 201 που έχουν την ίδια χωροταξική κατανομή γεωγραφικών ορίων, δηλαδή κοινά όρια στις εγγραφές. Απαραίτητος όρος επίσης θα είναι να μην υποχρεώνεται σε μετακίνηση κανείς μαθητής σε άλλη σχολική μονάδα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σχολείων( πχ 1ο- 3ο Μαγούλας, 11ο-31ο Αθηνών, 52ο-151ο Αθηνών κλπ) τα οποία κακώς συγχωνεύτηκαν  γιατί υπάρχει δέσμευση για ανέγερση νέου κτιρίου. Η νέα πρόταση δε θα τα περιλαμβάνει στις συγχωνεύσεις.
Άλλα σχολεία( πχ στου Ζωγράφου) συγχωνεύτηκαν γιατί μπερδεύτηκαν οι αριθμοί των σχολείων που επρόκειτο να συγχωνευτούν. Στη νέα πρόταση θα υπάρχει η σχετική διόρθωση.
Άλλα σχολεία( πχ 5ο-11ο Ελευσίνας) κακώς συγχωνεύτηκαν καθώς υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. Η νέα πρόταση δε θα τα περιλαμβάνει στις συγχωνεύσεις.
Αναφέρθηκε ειδικά και στα παρακάτω σχολεία:
3ο-6ο Πετρούπολης, προτείνεται 18θέσιο σχολείο αν και υπάρχουν 16 αίθουσες καθώς θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας η αίθουσα βιβλιοθήκης και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
3ο-27ο Καλλιθέας, προτείνεται 16θέσιο σχολείο.
3ο-18ο Γλυφάδας, προτείνεται 18θέσιο σχολείο.
15ο-29ο Περιστερίου, προτείνεται 18θέσιο σχολείο, δε χάνεται καμιά οργανική.
Εκπρόσωποι φορέων τόνισαν ότι στα 15ο-29ο-13ο-33ο δημοτικά σχολεία Περιστερίου φοιτούν πολλοί μαθητές με διαγνωσμένες δυσκολίες μάθησης. Ζήτησαν να εξαιρεθούν τα σχολεία αυτά από τις συγχωνεύσεις. Ο Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε ότι στις περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος που λέει ότι ανά 3 μαθητές με τέτοια προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Στην παρατήρηση ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται στα συγκεκριμένα σχολεία, δεν απάντησε.
Άλλοι εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν σχολεία που έχουν πολλούς ξενόγλωσσους μαθητές να εξαιρεθούν από τις συγχωνεύσεις. Απάντησε ότι η οργανικότητα μιας σχολικής μονάδας δεν εξαρτάται και δεν ορίζεται από τις ιατρικές διαγνώσεις και τους ξενόγλωσσους μαθητές.
Δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί προσωπικά σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται προκειμένου να έχει ιδία άποψη για τις συνθήκες που επικρατούν.
Υπερασπίστηκε την πολιτική της κατάργησης των συστεγαζόμενων σχολείων γιατί έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν όλες οι σχολικές μονάδες ΕΑΕΠ.
Σε ερώτηση πώς θα λειτουργήσουν όλα ΕΑΕΠ αφού δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και πέρσι τα υπάρχοντα ΕΑΕΠ υπολειτούργησαν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, απάντησε ότι αυτό αφορά το Υπουργείο Παιδείας και όχι τον ίδιο.
Τόνισε ότι προωθείται ρύθμιση στα 12θέσια σχολεία και άνω να υπάρχουν 2 υποδιευθυντές όπως και στη Β/θμια εκπαίδευση.
Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα υπάρξουν άλλες συγχωνεύσεις.
Στην ερώτηση πότε θα αλλάξει το ΦΕΚ για τις συγχωνεύσεις αν γίνουν δεκτές από το υπουργείο οι νέες προτάσεις-διορθώσεις, απάντησε ότι αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι αλλαγές πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου