Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΟΗΕ: Καταστροφικός ο εμφύλιος της Συρίας

d99291066e32415678041444e182eb03 XLΣτον καταστροφικό εμφύλιο της Συρίας και στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αναφέρεται νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία καλύπτει τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2013, τρεις Σύροι στους τέσσερις ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας και πάνω από τους μισούς (54,3%) σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως περίπου 20% του πληθυσμού δεν έχει τα μέσα για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του και στις πολιορκημένες περιοχές υποφέρει από πείνα και υποσιτισμό.
Η ανεργία αυξήθηκε κάθετα περνώντας από το 10,3% το 2011 στο 54,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Σχεδόν 2,67 εκατ. Σύροι έχουν χάσει τη δουλειά τους από την αρχή της σύγκρουσης, το Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα να πληγούν 11 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι εξαρτώνταν από τα έσοδα αυτά.
Οι επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μάστιγα αυτή βρίσκονται στη βορειοανατολική
Συρία. Πρόκειται για τη Χασάκα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, και τη Ράκα, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), με ποσοστό ανεργίας 65%.
Αντίθετα οι λιγότερο πληγείσες είναι αυτές που έχουν πληγεί σχετικά λιγότερο από τον πόλεμο, ιδιαίτερα οι δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λατάκια.
"Η Συρία καταστρέφεται από την ανεργία", υπογραμμίζει ο Άλεξ Πόλοκ, διευθυντής μικροπιστωτικής στους κόλπους του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA), το οποίο εργάσθηκε με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το Συριακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών για να εκπονήσουν την έκθεση αυτή.
Η ιδιωτική κατανάλωση πλήττεται επίσης από την κρίση αυτή, καθώς καταγράφει πτώση κατά 25,5% το τελευταίο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012, καθώς οι δαπάνες των οικογενειών περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία: την τροφή και τα μισθώματα στην περίπτωση εκείνων που έχουν εκτοπισθεί.
Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από ένα πληθωρισμό που από το 2011 έχει φθάσει το 178%.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 41% σε σχέση με το 2010, μια απώλεια η οποία υπολογίζεται σε 70,88 δισεκ. δολάρια από την αρχή της κρίσης. Η δομή του έχει επίσης αλλάξει, καθώς το εσωτερικό εμπόριο και οι κυβερνητικές υπηρεσίες είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ, ενώ η γεωργία και η βιομηχανία έχουν βουλιάξει.
(newsbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου