Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τι αλλάζει με την απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών – Δείτε αναλυτικά

dikastirrioΠλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενός νέου Δικηγορικού Κώδικα που ανατρέπει πρακτικές δεκαετιών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Οι νέες ρυθμίσεις που επικεντρώνονται στο πεδίο της απελευθέρωσης των δικηγορικών αμοιβών και στη χωρίς περιορισμούς λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις στους Δικηγορικούς Συλλόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδος και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων με
επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, συζητήθηκαν οι ρυθμίσεις του νέου Δικηγορικού Κώδικα.
Τα σημεία που αποτελούν «αγκάθια» για τους δικηγόρους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως η διάταξη με την οποία καταργούνται τα κατώτατα όρια αμοιβών για τους δικηγόρους που απασχολούνται στο ιδιωτικό τομέα και οι ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει το σύστημα παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών για τα ταμεία των δικηγόρων.
Οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν αρνητικοί στο να στηρίξουν τις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες έχουν περιληφθεί ως δεσμευτικές και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, και δήλωσαν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πάντως, όπως φέρεται να δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγόρων και ο κ. Στουρνάρας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, έστω και καθυστερημένα, στην πλήρη απελευθέρωση των δικηγορικών υπηρεσιών, εξετάζοντας μόνον επιμέρους αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων.
Προβληματισμός
Ωστόσο, η προοπτική κινητοποιήσεων των δικηγόρων με την έναρξη στα μέσα του μήνα του νέου δικαστικού έτους προβληματίζει το αρμόδιο υπουργείο, καθώς η Δικαιοσύνη είναι ήδη βεβαρημένη από χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις και μετά την περυσινή πολυήμερη αποχή και των δικαστικών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις του νέου Δικηγορικού Κώδικα, με τον οποίο επιχειρούνται διαρθρωτικές αλλαγές στην παροχή νομικών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους, έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου θα θέσει το κείμενο του νομοσχεδίου σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι δικηγορικές αμοιβές καθορίζονται πλέον ελεύθερα σε συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει συμφωνία ή δεν μπορεί για διάφορους λόγους να επιτευχθεί, προβλέπονται κατώτατα όρια κάποιων «μίνιμουμ» αμοιβών.
Αυτά τα κατώτατα -και σε εξαιρετικές περιπτώσεις- όρια δικηγορικών αμοιβών ορίζονται σε ποσοστό 2% για αγωγές έως 200.000 ευρώ, σε ποσοστό 1,5% για πάνω από 200.000 και έως 750.000, για να φθάσουν κλιμακωτά, όσο η αξία της διεκδικούμενης απαίτησης αυξάνεται, σε ποσοστό 0,05% για ποσά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.
Η κατάργηση των κατώτατων ορίων δικηγορικών αμοιβών είναι η ρύθμιση που προκαλεί την έντονη αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς μόνον στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας οι έμμισθοι δικηγόροι στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 8.000.
Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του νέου Δικηγορικού Κώδικα για την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών ανά την επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, δικηγορική εταιρεία μπορεί να έχει έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε άλλες ελληνικές πόλεις ή και εκτός Ελλάδος. Προβλέπεται επίσης η ελεύθερη δυνατότητα των δικηγόρων και των γραφείων τους να διαφημίζονται στο Διαδίκτυο αλλά και μέσω καταχωρίσεων στα ΜΜΕ, όπως και να διαθέτουν αυτοτελείς ιστοσελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου