Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πως ΤΑΡ-ώθηκε το ιερό τεμπελχανίο της Αριστεράς


Από την πρώτη στιγμή της είδησης για το αγωγό ΤΑΡ, γράψαμε εδώ στο antinews ότι είναι μια σημαντική συμφωνία, ότι βάζει την Ελλάδα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ισχυρών κι ότι μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από το έργο. Όπως και είπαμε ότι δε θα τρελαθούμε τελείως κι ότι αν δε δουλέψουμε όλοι σκληρά δε θα οικοδομηθεί ένα πραγματικό success story.
Από το να προειδοποιείς ότι δεν είναι πανάκεια ένας αγωγός μέχρι το να είσαι μίζερος και να δείχνεις την απογοήτευσή σου για μια συμφωνία που έκλεισε η χώρα, η απόσταση είναι μεγάλη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει ξεχάσει πώς είναι να χαμογελάς, ακόμη και για τις μικρές νίκες που πετυχαίνει η Ελλάδα.
Μοιάζει μ’ εκείνες τις στερημένες γκόμενες της Αριστεράς την εποχή της νιότης μας, εκείνες που ντυμένες με ταγάρια και.. αξύριστες δεν γελούσαν ποτέ διότι το γέλιο στην… Επανάσταση που ονειρεύονταν ήταν απαγορευτικό.
Έτσι, λοιπόν, οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν μια μακροσκελή ανακοίνωση αμφισβητώντας τα
οφέλη της συμφωνίας για τον ΤΑΡ και «προειδοποιώντας» πως αν γίνουν αυτοί κυβέρνηση θα ασκήσουν «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, ενεργητική και όχι παθητική, όπως μέχρι σήμερα, που θα βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας και θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών».
Προφανώς η Ρένα Δούρου και ο Ήσυχος, μαζί με το πασοκικό μάζεμα της Κουμουνδούρου, αποφάσισαν να κάνουν ανάλυση φορώντας παρωπίδες.
Είπαμε, δεν τρελαθήκαμε τελείως, δεν θα ρέει άφθονο το χρήμα με τον ΤΑΡ, έχουμε κι εμείς ερωτήματα για τη συμφωνία, όμως, μέχρι εδώ. Δε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αγκαλιά και το ΚΚΕ να βλέπουν παντού φαντάσματα, συμφέροντα και πολυεθνικές.
Το ιερατείο της τεμπελχανίας της Αριστεράς ΤΑΡ-ώθηκε και πλέον δε μπορεί παρά να μιζεριάζει και να μη μπορεί να χαρεί για ότι καλό γίνεται στη χώρα.
Δεν θα μας εξέπληττε το γεγονός να μας χάριζαν οι δανειστές όλο το χρέος της χώρας και η Αριστερά να ασκούσε κριτική και να έλεγε για δόλιες συμφωνίες και κρυφές υποσημειώσεις.
«Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας», απάντησε ο πρωθυπουργός στους «προφήτες της καταστροφής», όπως είπε. Κι έτσι ακριβώς είναι. Δεν πρόκειται για απλή αντιπολιτευτική τακτική. Είναι μίσος για ότι καλό πάει να γίνει στη χώρα. Άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, που περνούν την ώρα τους μεταξύ ιδεολογικοπολιτικών συζητήσεων καφενείου και μπιρίμπας, ασκούν κριτική και κάνουν αναλύσεις για πράγματα που ούτε καν καταλαβαίνουν.
Θα μείνουν βουτηγμένοι στη μιζέρια τους.

ΝΟΝ PAPER ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ TAP
Η πραγματική αλήθεια για τον TAP και η εικονική «πραγματικότητα»  του ΣΥΡΙΖΑ
Αντί άλλης απάντησης, θα έπρεπε να παραθέσουμε αυτολεξεί τις δηλώσεις της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας Ευγενίας Ουζουνίδου- Αθανασιάδου, που στις 17/5, εκπροσωπώντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  χαρακτήρισε τον αγωγό «ζήτημα εθνικής-στρατηγικής σημασίας» και τόνισε  μεταξύ άλλων «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα επί της ουσίας ενεργειακός κόμβος, με οφέλη για τους πολίτες».
Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχημάτισε και έχασε. Τα σενάρια καταστροφολογίας και αποτυχίας για τη χώρα μας και πάλι δεν του βγήκαν. Είναι δύσκολο να «χωνέψουν» μια τεράστια επιτυχία της σημερινής Κυβέρνησης, ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας. Ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και η άμεση δραστηριοποίησή της προς κάθε κατεύθυνση οδήγησε στην επιλογή του TAP, του πρώτου διασυνδετήριου αγωγού εντός ελληνικής επικράτειας που θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.
Η επιλογή του TAP είναι τεράστιας γεωπολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.
Η αλήθεια για τον TAP
Ο αγωγός TAP δεν ανακοινώθηκε απλώς. Η ελληνική Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και την ανάλογη προετοιμασία, ώστε σε διάστημα μόλις δυο μηνών να έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες. Και όχι μόνο, σε μόλις δυο μήνες θα ξεκινήσουν και οι πρώτες προσλήψεις στην εταιρεία «TAP Ελλάδος», που θα αφορούν σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Την Άνοιξη του 2014 θα βάζουν μπροστά οι εκσκαφείς και θα βρίσκονται στη θέση τους για δουλειά 2.000 εργαζόμενοι.
Μέχρι το 2018 περίπου 10.000 εργαζόμενοι θα εργάζονται  στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα υποστηρίξουν το έργο.
Τέλος του 2018 το 1ο bcm αζέρικου φυσικού αερίου θα φτάνει στην Ελλάδα μέσω του TAP.
Αυτά είναι πραγματικότητα.
Η επένδυση για τον TAP στην Ελλάδα είναι 1,5 δισ. ευρώ και είναι καθαρά ιδιωτικά κεφάλαια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, που δείχνουν εμπράκτως εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ο TAP είναι καθαρά ιδιωτικός αγωγός και δεν έχει καμιά χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες. Το ελληνικό δημόσιο μόνον  ωφελείται από τον TAP.
Κατ΄ αρχάς, σε συμφωνία με το consortium έχει προβλεφθεί δέσμευση ποσοτήτων (1bcm αρχικά) φυσικού αερίου για την Ελλάδα και άρα καλύτερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές.
Περαιτέρω, η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) που ήδη έχει ανακοινωθεί και είναι γνωστό ότι θα περάσει από την ελληνική βουλή σε όλες τις λεπτομέρειές της προβλέπει ήδη:
  • Όλη η Συμφωνία διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και ΜΟΝΟ
  • Ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού TAP
  • Μετρητικό σταθμό στην Ελλάδα για τον έλεγχο της ροής του φυσικού αερίου
  • Συνδέσεις με το εθνικό μας δίκτυο στην περίπτωση που αυτό εξυπηρετεί τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας
  • Διασύνδεση και με άλλες χώρες (σε πρώτη φάση με τη Βουλγαρία), τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη
Τα έσοδα του ελληνικού κράτους μόνο από την άμεση φορολόγηση του TAP για την πρώτη 15ετία ανέρχονται περίπου στα 320 εκατ. Ευρώ
Αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν γνώση τουλάχιστον των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν θα έσπευδαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν και στη Βουλή διεξοδικά.
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ονειρεύεται ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσει ακόμη μια κορυφαία επένδυση για τη χώρα μας, τον αγωγό TAP.
Αντίθετα,  ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα προασπίζονται με συνέπεια και αποφασιστικότητα τα ελληνικά συμφέροντα και θα ισχυροποιούν τη χώρα και  εντός Ευρώπης και παγκοσμίως.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου