Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Χαιρετισμός Νίκου Ανδρουλάκη στο συνέδριο της ΝΔ

Χαιρετισμός Νίκου Ανδρουλάκη στο συνέδριο της ΝΔ Ο Νίκος Ανδρουλάκης απεύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου επεσήμανε τη μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την σωτηρία της χώρας από την οικονομική καταστροφή

"Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου.
Φίλες και Φίλοι, Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι σημαντικότεροι πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης.
Μιας περιόδου που παρά τις ελλείψεις και τα λάθη της, οι Έλληνες βιώσαν τις αξίες των δημοκρατικών θεσμών, βίωσαν τα πιο ειρηνικά χρόνια μετά την απελευθέρωση και βέβαια ένα κοινωνικό κράτος κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικά έργα υποδομών, η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ και στο
σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών εθνών με πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Απέκτησε επίσης ένα εξειδικευμένο και ανταγωνιστικό επιστημονικό δυναμικό, που αποτελεί την πραγματική ρήτρα για την έξοδο από την κρίση.
Σήμερα βεβαίως, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, η Μεταπολίτευση βάλλεται.
Η υπεράσπιση της μεταπολίτευσης είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος το οποίο επιτρέπει στον καθένα ελεύθερα και δημιουργικά να διορθώσει τα λάθη του.
Η συλλογική ενοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων, πολιτικών κομμάτων και θεσμών έφερε την απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των Ελλήνων.
Αυτή η απαξίωση οδηγεί σε ακραίες αντιλήψεις.
Η παγκόσμια ιστορία όμως, έχει δείξει πως η επικράτηση τέτοιων αντιλήψεων μόνο συμφορές φέρνει στους ανθρώπους.
Κάποιοι ξέχασαν στην ανάγνωση της εθνικής μας κατάστασης να συμπεριλάβουν τη διεθνή οικονομική κρίση του καπιταλισμού, τις ελλείψεις της αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τις εγγενείς διαφορές και ανισότητες των ευρωπαϊκών κρατών.
Η πορεία όμως της χώρας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αποφάσεις της ευρωπαϊκής ελίτ.
Γι’ αυτό είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη χρονική συγκυρία μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε αμέσως μετά να αναδιαπραγματευτούμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Ελλάδα.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε με τον ίδιο τρόπο την πρόσφατη πολιτική ιστορία.
Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πολιτικές συγκρούσεις του παρελθόντος.
 Κανείς όμως δεν το ζητάει αυτό.
Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να υπάρχει δυνατότητα απεγκλωβισμού της χώρας από τις σημερινές δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες.
Με μια σύγχρονη, συνεπή και ρεαλιστική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Στη νέα προγραμματική συμφωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι αυτές που επιβάλλουν δημοσκοπικά κριτήρια.
Οι μεταρρυθμίσεις να είναι κοινωνικά δίκαιες και η εφαρμογή τους να γίνεται με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Καμία αλλαγή εκ των προτέρων δεν οδηγεί de facto σε μια καλύτερη κατάσταση, όταν δεν βασίζεται στην αξιοκρατία και δεν υλοποιείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.
Να προχωρήσουμε σε μια γενναία μεταρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, ώστε ένα σταθερό πλαίσιο να εγγυάται προοδευτικότερους συντελεστές για τους οικονομικά ασθενέστερους και φιλικότερες ρυθμίσεις για τους φορολογικά συνεπείς.
Να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της αγοράς που θα διαμορφώνουν διαφανή και υγιή ανταγωνισμό με πτώση των τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αφορούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών.
Να ανοίξουμε το πραγματικό κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, όπως είναι η Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία όμως πρέπει να βασίζεται στην επαναξιολόγηση των σημερινών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικό και όχι οριζόντιο τρόπο.
Σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να ενδυναμωθούν οι θεσμοί που υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες.
Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να συγχέουμε την ελλειμματική μας μεταναστευτική πολιτική με το αναγκαίο σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Πέρα όμως από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ανέφερα, σήμερα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να ανασυγκροτήσουμε το πολιτικό μας σύστημα.
Είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ο εξοστρακισμός της πελατειακής κουλτούρας και η μετάβαση στην εποχή των θεσμικών κομμάτων είναι μονόδρομος.
Ώστε τα κόμματα να λειτουργούν ως συλλογικό υποκείμενο και όχι ως μονοπρόσωπο όργανο του εκάστοτε προέδρου. Οι φεουδαρχικές δομές κλείνουν τον δρόμο στη διαφάνεια και στην εσωκομματική δημοκρατία. Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας αλλαγής πρέπει να επεξεργαστούμε ένα νέο εκλογικό νόμο, αναλογικότερο, που θα προβλέπει λογικές σε επίπεδο κλίμακας εκλογικές περιφέρειες, θα θέτει θητείες σε όλα τα αξιώματα και θα εξορθολογίζει τα οικονομικά των κομμάτων.
Φίλες και Φίλοι,
Την κυβέρνηση αυτή δεν την γέννησε η ιδεολογική συμπόρευση αλλά η εθνική αναγκαιότητα.
Η επιτυχία της είναι προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας συνοχή με τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Τέλος, εύχομαι σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τα αίτια που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να λειτουργήσουν με αρχές και αξίες. Γιατί μεγαλύτερος κίνδυνος από την ίδια την κρίση, είναι η αποδοχή της ως μόνιμη κατάσταση.
Ευχαριστώ πολύ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου